MENIU

A murit „Călăul din Coreea de Sud”, răpus de o boală cumplită

Sursa foto: Arhivă

Chun Doo-hwan, fostul dictator militar sud-coreean care a condus un regim represiv dur după lovitura de stat din 1979, a murit, marți, la vârsta de 90 de ani.

Chun Doo-hwan este supranumit „Călăul de la Gwangju”, din cauză că a ordonat reprimarea în sânge a unei revolte faţă de regimul său în acest oraş din sud-vestul ţării în 1980. Bilanţul oficial al reprimării este de 200 de morţi, însă sute de organizaţii afirmă că acest bilanţ ar putea fi de trei ori mai mare.

Acesta suferea de mielom multiplu, un tip de cancer al sângelui. Recent, cancerul intrase în remisiune, însă starea sa de sănătate se deteriorase recent, a anunțat fostul său purtător de cuvânt. Chun a murit în locuința sa din Seul, marți dimineață, scrie Reuters.

În timpul demonstrațiilor de la Gwangju, armata a atacat protestatarii, majoritatea studenți, dar și trecătorii din zonă.

În timpul procesului său din anul 1990, Chun și-a susținut decizia de a da lovitura de stat de la sfârșitul anului 1979 motivând-o ca „necesară pentru a salva țara de criză politică” însă a negat că a dat ordinul prin care a fost masacrată populația la Gwangju.

„Sunt sigur că dacă aș fi pus din nou în aceeași situație, aș face la fel”, a spus Chun în fața judecătorilor, la acel moment.

Era supranumit „Călăul de la Gwangju”

În 1987, după noi proteste la nivelul întregii țări, Chun a demisionat. În 1995 a fost pus sub acuzare pentru trădare și a fost arestat în timp ce încerca să fugă din orașul său natal.

La procesul său pe care presa locală l-a numit „procesul secolului”, inculpați fiind Chun și complicele său în complotul pentru lovitura de stat, Roh Taw-Woo, cei doi au fost găsiți vinovați de rebeliune, trădare și corupție.

În verdict, judecătorii au calificat ascensiunea lui Chun la putere ca fiind făcută prin „modalități ilegale și prin aducerea de prejudicii imense poporului”.

Ulterior, Chun și Roh au fost grațiați în 1997 de președintele Kim Young-sam, într-o încercare a acestuia de a „promova unitatea națională”.

Mai multe articole despre:
Coreea de Sud doliu deces cancer Chun Doo-hwan