MENIU

Rodica Sărmaș Furnea: Cât contează iritarea baronilor

Un prieten din Transilvania mi-a mărturisit zilele trecute că se află într-o situație tare neplăcută de când „la centru” se fac aranjamente care n-au nicio legătură cu realitatea din teritoriu, iar angajamentele și alianțele locale sunt spulberate de deciziile politice ad-hoc.  „Mai pot să-mi dau cuvântul și să le strâng mâna?”, mă întreabă, sperând că va obține un răspuns pertinent.

Cam aceasta este dilema politicienilor din rândurile doi, trei, patru, adică oamenii care fac treabă în județe. Sunt numiți generic „baroni”, chiar dacă au mai rămas puțini dintre aceia care au instaurat o dictatură locală. Cei mai mulți muncesc și peticesc din mers aberațiile adoptate la vârful organizațiilor.

Cum stăm acum, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale, a căror dată este încă incertă, pe 14 sau 21 iunie? PSD și UDMR au menținut varianta alegerilor cu un tur de scrutin, însă au încă probleme serioase în a le suprapune cu cele anticipate, care par inevitabile. Suprapunerea lor le-ar aduce un avantaj în conservarea electoratului existent, dar pare puțin probabil ca, în condițiile de degradarea a stângii, să câștige noi simpatizanți. În plus, primarii PSD sunt motivați de păstrarea propriei puteri să aducă voturi partidului, dacă legislativele înainte de termen se suprapun cu localele.

De celalaltă parte, PNL își derutează electoratul prin mesaje confuze: semnalele de la Cotroceni vin cu întârziere, nu se corelează cu viteza pregătirilor de campanie locală. Sunt primari care știu bine ce au de făcut. Un exemplu elocvent este Gheorghe Falcă de la Arad, care a reușit recrutări prețioase de la PSD. Era previzibil și corect ca PNL să primească în rândurile sale traseiști, ca să-și asigure o poziție mai bună în plan politic. Vine însă o decizie luată la vârful partidului, mai mult populistă decât realistă, care spune că s-au închis porțile pentru PSD. Dacă se perseverează cu această idee, va fi dificil, chiar imposibil pentru PNL să construiască în timp record o politică de repoziționare electorală.

USR-PLUS, care își centrează campania, din nou, pe calitatea oamenilor. Deocamdată, alianța era cea mai avantajată de alegerile în două tururi. Actuala putere nu numai că nu i-a ajutat deloc, dar le pune piedici serioase la nivelul județelor.

Atunci când s-a scris întâia oară despre înțelegerea dintre PNL și PSD pentru intrarea în anticipate, menținând însă un singur tur la alegerea primarilor, social-democrații mai sperau să-și poată finaliza mandatul parlamentar. Acum, știe toată lumea că lucrurile sunt tranșate și, din punct de vedere politic, avem un context inedit, nemaiîntâlnit în România. 

Semnele de nervozitate care vin din județe sunt absolut justificate. În prag de alegeri locale, partidele se arată preocupate de meciul anticipatelor, iar resursele sunt antrenate în proiecte politice cu un deznodământ greu de anticipat azi. Dar tăvălugul a fost pornit, iar președintele Iohannis nu pare a da semne că ar vrea să renunțe sau cel puțin să temporizeze anumite evenimente.

Rămâne totuși o certitudine: ambele partide, PSD și PNL, vor culege roadele, în raport cu priza lor electorală. PNL, aflat pe un culoar de creștere constant de la europarlamentare încoace, începe să tușească în ultima lună. Iar pierderile majore ale PSD, în opinia mea, au fost deja capitalizate.