MENIU

Coronavirus: ONU cere injectarea a 1.500 miliarde de dolari în ţările în curs de dezvoltare

Economiştii ONU au cerut luni injectarea a 1.500 miliarde de dolari în ţările în curs de dezvoltare şi anularea datoriilor acestora la nivelul a 1.000 miliarde de dolari în 2020 pentru a le ajuta să facă faţă pandemiei de COVID-19.

Într-un nou studiu publicat luni, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCD) subliniază că repercusiunile economice legate de pandemie \"sunt tot mai dificil de prevăzut\", dar că \"este evident că situaţia se va agrava pentru economiile în curs de dezvoltare\".

\"Chiar dacă planurile de relansare masive puse în aplicare în prezent permit evitarea unei lungi perioade de depresie economică, ele nu vor împiedica (...) o recesiune a economiei mondiale în acest an\", arată studiul.

Potrivit economiştilor CNUCD, ţările în curs de dezvoltare, cu excepţia probabil a Chinei şi poate a Indiei, se vor confrunta cu grave dificultăţi din cauza pandemiei.

Consecinţele acestei pandemii combinate cu o recesiune mondială vor fi catastrofale în multe ţări în curs de dezvoltare, consideră studiul CNUCD, care estimează că aceste state se vor confrunta cu un deficit de finanţare între 2.000 şi 3.000 de dolari în următorii doi ani.

\"Economiile avansate au promis să facă tot ceea ce este necesar pentru a împiedica firmele şi gospodăriile lor să sufere pierderi grele de venituri\", a declarat directorul Diviziei Globalizare şi Strategii de Dezvoltare a CNUCD, Richard Kozul-Wright, citat într-un comunicat.

\"Însă, dacă liderii G20 vor să-şi respecte angajamentul de \"\"răspuns mondial într-un spirit de solidaritate\"\", trebuie luate măsuri (...) pentru cele şase miliarde de persoane care trăiesc în afara economiilor G20\", a adăugat oficialul ONU.

În acest context, CNUCD cere să fie pus la punct un plan de sprijin pentru aceste ţări, care să cuprindă injectarea 1.000 miliarde de dolari în lichidităţi, anularea datoriilor la nivelul a 1.000 miliarde în acest an şi acordarea a 500 miliarde de dolari ca subvenţii pentru serviciile de sănătate de urgenţă şi programe de ajutor social.

De asemenea, Conferinţa cere să fie instituit un control al capitalurilor spre a se \"limita creşterea ieşirilor de capital\" din aceste ţări, informeaza agerpres.

Mai multe articole despre:
onu