MENIU

Cele mai neaşteptate amenzi de circulaţie pe care le pot primi șoferii

Codul rutier conține câteva prevederi curioase, care, odată încălcate, aduc sancțiuni șoferilor indisciplinați. Astfel, condusul prea încet sau pornirea de pe loc a unui autovehicul cu ușile deschise constituie contravenții și se pedepsesc cu amenzi.

Faptul că viteza excesivă pe șosele este pedepsită de oamenii legii nu mai reprezintă o noutate, însă, potrivit Codului Rutier și condusul cu o viteză prea mică le poate aduce șoferilor probleme. Astfel, conform reglementărilor legale, conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză de cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv se pedepsește cu o amendă de 210 sau 315 lei.

Totodată, pe autostradă, limita minimă de viteză nu poate fi inferioară valorii de 50 km/h. Așadar, orice vehicul care circulă cu 40 de km/h sau mai puțin de atât va fi amendat.

Alte sancțiuni surprinzătoare:

– Lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autoturismului

Una dintre primele lecții în viața oricărui viitor șofer este poziția corectă a mâinilor pe volan. Conform instructorilor auto, dăcă ne gândim la volan ca la un cadran de ceas, ar trebui ca poziția mâinilor să fie, aproximativ, în dreptul orelor 9 și 3, această poziție fiind cea mai bună pentru manevre rapide.

Deși Codul Rutier nu precizează cum ar trebui ținute mâinile pe volan, stabilește ca și contravenție lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autoturismului, aceasta fiind pedepsită cu amendă din clasa I de sancțiuni (2-3 puncte amendă). Deci, pentru lăsarea liberă a volanului în timpul conducerii, șoferii riscă o amendă de 210 sau de 315 lei.2.

– Pornirea de pe loc a autovehiculului cu ușile deschise

Potrivit Codului Rutier, pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu ușile deschise, circulația cu ușile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului constituie contravenție și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 630 și 840 de lei. Totodată, aceeași pedeapsă este prevazută și pentru deschiderea ușilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau staționat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic.

Fără noroi pe drumurile publice „modernizate”

Codul Rutier interzice și pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă. Încălcarea acestei prevederi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 945 și 2100 de lei.

Mai multe pe avocatnet.ro.

Mai multe articole despre:
soferi cod rutier amenzi de circulatie