MENIU

ZIUA PĂMÂNTULUI. Ce trebuie neapărat să faceți de ZIUA PĂMÂNTULUI

ZIUA PĂMÂNTULUI este sărbătorită pe 22 aprilie în întreaga lume. Oamenii de știință estimează că vârsta Pământului este de 4,5 miliarde de ani. Ziua lui este sărbătorită însă de doar 46 de ani. Ce putem face de ZIUA PĂMÂNTULUI? Putem participa la manifestații, la seminarii, putem face promisiuni că vom avea mai multă grijă de planeta noastră sau putem face ceva cu adevărat important. Vă oferim o scurtă listă de gesturi simple pe care le putem face pentru a sărbători ZIUA PĂMÂNTULUI. 

ZIUA PĂMÂNTULUI este sărbătorită în toate colțurile lumii și, evident, pe Internet. Google este cel care azi ne oferă o serie de cinci imagini din mediile naturale ale Planetei Albastre: tundra, pădurea, savana, deșertul și reciful de corali. Tot acolo apar și cinci animale pentru fiecare climat în parte.

Tot pe Google putem vedea o hartă cu evenimentele care au loc cu ocazia acestei zile.

De ZIUA PĂMÂNTULUI ar trebui să învățăm să fim mai responsabili față de planeta pe care locuim. Prin urmare, putem face câteva gesturi minore care, în timp, pot genera schimbări semnificative.

Iată ce poți face de ZIUA PĂMÂNTULUI:

- renunță la mașina personală. E în regulă, o poți face doar azi. și apoi, în fiecare zi în care nu ai neapărată nevoie de ea. încearcă mijlocul de transport în comun, s-ar putea să câștigi timp și, cu siguranță, vei polua mai puțin.

- reciclează. da, dacă nu ai știu până acum, află de ZIUA PĂMÂNTULUI că reciclarea este posibilă în România. Recipientele de metal, sticlă și plastic pot fi duse în pubelele special amenajate prin orașe. Dacă nu ai așa ceva în apropiere, cere primăriei. apoi, interesează-te și vei afla că poți scăpa fără cost de deșeurile electronice, fără să le arunci la gunoi.

- nu te mai comporta în natură precum în propria curte. Da, e greu uneori pentru că nu găsești coșuri de gunoi peste tot, dar asta nu trebuie să fie o scuză. Dacă ai ieșit la grătar sau cu cortul, ai grijă să respecți mediul înconjurător și să îl afectezi cât mai puțin. Nu arunca guoaiele. Ia-le cu tine și aruncă-le la primul coș întâlnit. 

- plantează un copac de Ziua Pământului. E foarte simplu să faci acest lucru acum. Te poți implica oricând ca voluntar într-o campanie de plantare de copaci. dacă e prea mult pentru tine, începe mai simplu: plantează ceva în fața blocului sau chiar în balcon la tine. pentru început e suficient un gest simbolic.

- implică-te în dezbaterile publice privind orașul în care trăiești. Nu mai permite construirea pe spațiile verzi, nu mai permite tăierea pădurilor. Mergi la proteste, fă petiții către autorități, către parlamentarul care te reprezintă.

- nu mai risipi mâncarea. Fiecare familie aruncă o parte semnificativă din mâncarea cumpărată. E nesustenabil și incorect față de cei care nu au ce să pună pe masă.  

- economiște energia electrică. Nu există nicio virtute în consumul în exces, există doar risipă. Oprește televizorul dacă nu te uiți la el

- consumă mai puțină apă. Fă dușuri mai scurte dacă e posibil. Când speli vasele, nu lăsa apa să curgă tot timpul.

- consumă mai puțină energie termică. izolează casa, oprește caloriferele sau folosește o treaptă inferioară a repartitoarelor, dacă nu stai în casă, etc

 

Mai multe articole despre:
google ziua pământului 2016