MENIU

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: 4 clipuri uimitoare cu planeta noastră VIDEO

Ziua Pământului 2012

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: această zi a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. De ZIUA PĂMÂNTULUI vă oferim câteva clipuri video incredibil de frumoase, pentru a arăta tuturor de ce este nevoie să ne protejăm planeta. Google sărbătorește ZIUA PĂMÂNTULUI cu o serie de imagini din mai multe colțuri ale Planetei Albastre.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Când a apărut ZIUA PĂMÂNTULUI

A apărut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care folosirea armelor de foc pentru oprimarea revoltei unor studenţi care militau împotriva războiului din Cambodgia, "Masacrul din 4 mai", apariţia fibrelor optice, succesul melodiei "Bridge over Troubled Water", ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken - nerecunoscut timp de 18 ani, poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată "semn al prosperităţii". În aceste condiţii, societatea a început să vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.


ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Cine a inventat-o

A fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat.

A fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.


ZIUA PĂMÂNTULUI 2016: Care este rolul ei

A avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

Oamenii de știință estimează că vârsta Pământului este de 4,5 miliarde de ani. Ziua lui este sărbătorită însă de doar 46 de ani.

Google sărbătorește ZIUA PĂMÂNTULUI cu un doodle prin intermediul căruia călătorești în cinci regiuni ale lumii.

Cinci medii naturale sunt surprinse în imaginile pe care fiecare utilizator le primește aleatoriu la deschiderea paginii: tundra, pădurea, savana, deșertul și reciful de corali.

Odată cu acestea, pot fi văzute și cinci animale: ursul polar, vulpea, elefantul, broasca țestoasă și caracatița.

ZIUA PĂMÂNTULUI: Sărbătorim încă o dată Ziua Pământului, una dintre cele mai importante zile ale anului, cea în care încercăm să ne aducem aminte cât de important este să ne protejăm casa. Ea este amenințată acum de schimbările climatice și, în general, de activitățile civilizației noastre, care au deteriorat-o, în fiecare an. Ce ni se poate întâmpla? Este o întrebare pe care mulți experți au adresat-o. În urmă cu puțin timp, publicația Business Insider a făcut o scurtă trecere în revistă a lucrurilor pe care le-am putea păți. Iată: 

ZIUA PĂMÂNTULUI: Exod

Schimbarile climatice ar putea sa forteze milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele, pana in anul 2050. Conform unui raport intocmit de IOM (n.r. International Organization for Migration, Organizatia internationala pentru migratie, in limba engleza), pana in anul 2050 vor exista in jur de 200 de milioane de „refugiati climatic”, in timp ce un studiu realizat anul acesta a ajuns la concluzia ca o crestere a temperaturii medii pe glob cu doar trei grade Celsius ar duce la stramutarea a peste 600 de milioane de persoane. Clima s-a incalzit deja cu un grad in ultimii o suta de ani, iar temperatura medie creste din ce in ce mai repede, relateaza Business Insider, un motiv în plus să fim mai conștienți de ceea ce se întâmplă, de ZIUA PĂMÂNTULUI.

Ziua Pământului. GOOGLE sărbătoreşte Ziua Pământului 

ZIUA PĂMÂNTULUI: Inundatii

O alta consecinta a schimbarilor climatice, in principal a incalzirii globale, nivelul crescut al apelor ameninta zonele de coasta din intreaga lume. Înca de la mijlocul secolului al XIX-lea, riscul ca o maree de furtuna sa treaca peste digul din Manhattan, New York, Statele Unite, a crescut de douazeci de ori. Un astfel de fenomen avea loc, de obicei, o data la 100-400 de ani, dar specialistii spun ca, in prezent, apele ar putea sa depaseasca digul o data la patru-cinci ani.

Intre 1870 si 2004, nivelul marii a crescut cu aproape douazeci de centimetri, iar cercetatorii se asteapta la o crestere de inca 18-59 centimetri de-a lungul secolului XXI. Acest fenomen, cauzat de dilatarea termica a apei, dar si de topirea calotei glaciare si a ghetarilor, ar putea duce la inundatii catastrofale, iar orasele de pe coasta ar putea fi distruse complet.

ZIUA PĂMÂNTULUI: Foamete

Comparativ cu nivelul din anul 2000, recoltele vor incepe sa se clatine, in conditiile schimbarilor climatice dese. Astfel, recoltele diminuate vor duce la infometarea a peste douazeci de milioane de copii in Asia, Africa si America de Sud. Cresterea demografica din prezent ar trebui sa fie dublata de o crestere cu cel putin 60% a productiei, iar in conditiile actuale, acest lucru pare foarte putin probabil. Pana in 2050, se estimeaza ca recoltele nu numai ca nu vor creste, dar, cel putin in Asia, productia de grau va scadea cu 50% fata de nivelul din 2000, iar cea de orez va scadea cu 17% fata de acelasi an.

ZIUA PĂMÂNTULUI: Boli infectioase

Cresterea temperaturilor, a precipitatiilor si a umiditatii la nivel global vor facilita raspandirea insectelor purtatoare de boli contagioase. Combinate cu verile din ce in ce mai lungi si trendul ascendent pe care se afla calatoriile internationale, aceste fenomene vor duce, pana la urma, la declansarea unor noi pandemii. Febra dengue, sau „febra oaselor rupte”, o boala tropicala cauzata de un virus care este transmis de tantari, este una dintre principalele amenintari cu care omenirea se va confrunta in urmatorii ani.

Numarul cazurilor a crescut de peste 30 de ori in ultimii 50 de ani, numai in Malaysia avand loc peste 10.000 de imbolnaviri anual, care costa guvernul in jur de 13 milioane de dolari. Maladia a fost intalnita in mai mult de 100 de tari, printre care state europene ca Franta ori Croatia, iar specialistii se tem de raspandirea bolii la nivel global. La asta se adaugă și rezistența tot mai mare a bacteriilor la antibiotice. 

ZIUA PĂMÂNTULUI 2016. Cele mai colorate locuri de pe pământ, create de Mama Natură. Imagini WOW 

ZIUA PĂMÂNTULUI: Razboi

Progresul tehnologic va conduce, pana la urma, la o inmultire a razboaielor neconventionale, in principal cibernetice. Aceste situatii avantajeaza statele slabe, tehnologia conferindu-le o forta disproportionata, fapt care duce la abordari asimetrice ale razboiului. Cea mai mare amenintare din punct de vedere militar ramane insa, si in secolul al XXI-lea, bomba nucleara, iar dezechilibrele de acest gen vor creste probabilitatea declansarii unor razboaie nucleare regionale.

Ce este ZIUA PĂMÂNTULUI?

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des, notează Wikipedia.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

Mai multe articole despre:
video ziua pământului 2016