MENIU

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! Peste 2.600 de militari au defilat la parada de 1 Decembrie

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi Poliţia Locală au luat parte la parada militară de 1 Decembrie care a avut loc în Capitală, manifestările desfăşurându-se pentru al doilea an consecutiv în Piaţa Constituţiei.

UPDATE 12.06 Parada s-a încheiat. La paradă au participat şi patru foşti preşedinţi: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

UPDATE 11:27. A început defilarea aparatelor de zbor. În acest moment zboară elicopterele PUMA M.

UPDATE 11:08. ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Parada a început, fiind deschisă de Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab.

UPDATE 11:05. ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea sunt prezenţi la paradă. Totodată, sunt prezenţi şi unii membri ai Guvernului, dar şi şefii SRI şi SIE. Fostul preşedinte Băsescu a venit la paradă însoţit de nepoata sa, Anais.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi deja consacrata parada de 1 Decembrie. Aşa sărbătoresc românii Ziua Naţională. La defilarea din Capitală vor participa peste două mii de reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi ai Ministerului de Interne, cu autospeciale, tancuri şi aeronave.

Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

Tot în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I va avea loc, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.

De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Citește și: Ziua Națională a României. Ce știu românii despre Ziua Națională. Răspunsuri neașteptate

De Ziua Naţională, drapelul tricolor va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Străzile din jurul Palatului Parlamentului vor fi închise până după-masă, astfel că cei care vor asista la paradă nu vor putea parca acolo. 

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI "Acest 1 decembrie este încă un pas spre acel viitor pe care ni-l dorim cu toţii. Putem privi ziua naţională ca pe un nou început," este mesajul transmis de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei naţionale.

Premierul Dacian Cioloș a postat, luni seară, pe contul său de Facebook, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României, celebrată pe 1 decembrie. "Vrem să ne mândrim şi cu prezentul, nu doar cu istoria României", a transmis Dacian Cioloş. Totodată, șeful Executivului le-a promis românilor că se va strădui ca, în mandatul său, ca România să ia drumul decenţei, al speranţei şi al meritelor recunoscute.

România a fost felicitată de americani. "În numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american, transmit felicitări tuturor românilor cu ocazia celebrării Zilei Unirii", a spus secretarul de stat John Kerry.

"Acum aproape un secol, un grup de lideri români au decis să creeze un stat unit şi democratic care să promoveze egalitatea şi libertăţile cetăţenilor. Îi omagiem astăzi pe acei pionieri vizionari şi pe cei care i-au urmat dedicându-se eforturilor de avansare a unor valori comune precum demnitatea şi drepturile omului în lume", a precizat Departamentul de Stat.