MENIU

Sărbătoarea Cucilor. Ce NU ai voie să faci în prima zi din Postul Paștelui

Cucii sunt o tradiţie foarte veche într-o localitate din județul Ilfov, Brănești.

Cercetările etnografice au dus firul poveştii apariţiei cucilor către bulgarii veniţi în sudul localităţii în zona Băjenari, începând cu secolul al XVIII-lea, conform jurnaluldeilfov.ro.

De sute de ani, a doua zi după Lăsata Secului de brânză, înainte de intrarea în Postul Mare al Sfintelor Paşti, are loc sărbătoarea denumită “Ziua cucilor”, zi în care tinerii – numai bărbaţii – se costumează şi se maschează în cuci şi cucoaice.

Semnificaţiile acestei sărbători sunt legate de obiceiurile de trecere şi de renaştere. Este vorba despre: obiceiurile pastorale şi agrare (ieşitul cu plugul la arat, păstorii cu caprele), ritul fecundităţii şi fertilităţii prin elementele din constumaţia cucului (barba de ţap sau blană de iepure), renaşterea naturii prin multitudinea de flori folosite la confecţionarea măştilor, alungarea răului prin zgomotul puternic produs de acioaie.

Deşi veche de când satul, Ziua Cucilor a cunoscut şi ani mai puţin bucuroşi, în care ori nu s-a organizat, ori s-a organizat pe ascuns, până în 1989.

Conform credinței populare, în prima zi după Lăsata Secului nu ai voie să lucrezi. Este permis, totuși, spălatul vaselor.