MENIU

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA. 15 august, zi liberă pentru angajaţii români

15 august, zi libera legala

Sarbatoarea de Sfanta Marie, celebrata in 15 august, aduce in fiecare an o zi libera angajatilor romani.

Mai precis, potrivit Codului muncii, in aceasta zi angajatorii sunt obligati sa acorde liber salariatilor, in caz contrar ei riscand amenzi de pana la 10.000 lei, scrie avocatnet.ro.

Luna august aduce o noua zi libera pentru angajati, caci, conform legislatiei muncii, 15 august este zi nelucratoare. In aceasta data, este sarbatorita Adormirea Maicii Domnului sau, asa cum e cunoscuta in popor, Sfanta Marie.

Asadar, vineri angajatii nu se vor duce la serviciu. Totusi, potrivit legislatiei, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu putea fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

In plus, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

Asadar, chiar daca trebuie sa vina la serviciu in 15 august, salariatii aflati in situatiile mentionate anterior pot solicita angajatorului o zi libera pana la jumatatea lunii septembrie.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.

Mai multe articole despre:
zi liberă români sărbătoarea sfintei marii