MENIU

ZI ISTORICĂ pentru Peugeot. Familia fondatoare pierde controlul, după 200 de ani, chinezii preiau..

Francezii de la Peugeot pierd controlul în favoarea chinezilor

Familia Peugeot va pierde controlul asupra producatorului de automobile PSA Peugeot Citroen dupa 200 de ani, marti urmand sa semneze un acord cu chinezii de la Dongfeng Motor Group, in cadrul unui program investitional de trei miliarde de euro, conform unei surse apropiate tranzactiei.

Cele doua parti vor semna un memorandum prin care al doilea mare producator de automobile din China si guvernul francez vor injecta 800 de milioane de euro pentru 14% din actiunile PSA Peugeot, potrivit Business24.ro.

Peugeot va vinde noi titluri actualilor actionari, ceea ce ii va aduce fonduri de trei miliarde de euro, conform sursei citate.

Familia Peugeot va detine 14% din actiunile companiei

Prin acordul care va fi semnat de Dongfeng si PSA, cele 25% din actiunile familia Peugeot care ii confera 38% din drepturile de vot vor fi diluate la 14%, nivel care va fi egal cu participatiile care vor reveni statului francez si Dongfeng.

Acest acord va ajuta Peugeot - companie fondata in 1810, cand producea rasnite si utilaje pentru cafea - sa supravietuiasca.

Compania, care a inceput fabricarea de automobile in serie in 1891, cu 22 de ani inaintea Ford, a supravietuit celor doua razboaie mondiale si a devenit una dintre cele mai mari companii din Franta, se confrunta cu pierderi mari.

Pentru Dongfeng, acordul este o noua extindere a unui gigant chinez prin investitii in marci din Vest. Luna trecuta, Lenovo a anuntat ca a preluat Motorola Mobility de la Google pentru 2,91 miliarde de dolari, fiind a patra preluare a unei companii americane de catre una din China, ca valoare.

Mai multe articole despre:
industria auto Peugeot