MENIU

Comisia juridică respinge urmărirea penală în cazul Ponta. 18 voturi împotrivă, 7 voturi pentru

Premierul Victor Ponta a fost audiat, astăzi, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, la ora 16.00. Votul în plen asupra cererii de începerea urmăririi penale ar putea avea loc marţi, la ora 10.

Update 17:15. Ședința CExN a PSD s-a încheiat. Votul a fost în unanimitate pentru susținerea lui Victor Ponta.

Update 16:55. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după ce a ieșit de la ședința CExN, că a propus înființarea unei comisii parlamentare pentru evaluarea statului de drept.

Update 16.40: Victor Ponta a primit aviz negtiv de la Comisia Juridică. 18 voturi împotrivă, 7 voturi pentru și o abținere, a declarat pentru realitatea.net, Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a întocmit, luni, raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală în cazul premierului Victor Ponta.

Update 16:20 Victor Ponta s-a întors de la audierile Comisiei Juridice și a intrat înapoi la ședința CExN. 

 ”Le-am spus ce cred eu ca jurist, și anume, că deciziile politice nu pot fi cenzurate de către un procuror, ci doar cele legale. Deciziile politice sunt decizii politice și atât, și nimic altceva. Orice altă interpretare ne duce în absurd”, a declarat premierul, după ce a ieșit de la Comisia Juridică..

Update 15:55 Victor Ponta a plecat la Comisia Juridica, pentru audieri, dar a precizat că se va întoarce la ședință.

Update 15:40 Potrivit unor surse realitatea.net participante la ședința PSD, pâna la această oră, au luat cuvântul Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Marian Oprișan. Lucrările sunt conduse în acest moment de Rovana Plumb. După întoarcerea lui Ponta se va da un vot pentru sau contra susținerii acestuia. Până acum, toți ce înscriși pe lista luărilor de cuvânt și-au declarat susținerea față de Ponta.

Update 15.10. Victor Ponta, la începutul ședinței, în fața liderilor PSD:

”Stimați colegi, vreau să le mulțumesc partenerilor de coaliție, domnului Oprea, domnului Constantin, domnului Tăriceanu, că sunt aici. Vreau să vă supun atenției 3 lucruri. Vreau să stabilim dacă există în continuare, dorința de a continua o guvernare bună și de a spune foarte clar: vrem să trăim într-o țară în care guvernele nu se se schimbă decât pe cale legală și constituțională, adică prin alegeri sau prin vot în Parlament. Nu prin acțiunea unor procurori, nu prin alte metode, care reprezintă lovituri de stat dacă s-ar aplica, ci doar prin acțiuni constituționale. Dacă există sprijinul pentru așa ceva, sunt gata să continui să mă bat, alături de dumneavoastră, până la capăt. Noi, toți cei prezenți aici, avem obligația să sprijinim o Justiție independentă și avem și obligația să îndreptăm acolo unde sunt probleme de abuzuri și e vorba de cetățenii țării, nu de noi. Noi, alegându-ne viața politică, ne-am ales și riscurile de rigoare. E vorba de cetățeni simpli care nu au puterea și avantajul pe care îl am eu acum de a vorbi în fața atâtor oameni puternici care știu ce înseamnă bătălia(...) Vineri vom avea moţiune şi vom vedea dacă există o altă majoritate. Este clar că nu există. Vreau să vă rog să facem un apel la responsabilitate către PDL şi PNL. Lucrurile nu se tranşează în stradă, cu forţa. Au spus că ies în stradă cu 1.000 de oameni. Noi putem să venim cu 10.000. Dacă ei vor veni cu 10.000, noi aducem 100.000. Nu poţi să dai foc ţării. O să ne adresăm Procurorului General. O să-i declare suspecţi şi o să îi cerceteze. O să fie ca la mine. Vă cer sprijinul pentru guvernul care a făcut multe lucruri bune. La ora 16.00 mă prezint, sunt audiat de colegii mei, dânșii fac un raport și mâine vreau să fie votul în plen. Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern să tragem cumva de timp. Au fost de acord absolut toți, a fost unanimitate, la ora 16.00 mă prezint aici”, a spus Victor Ponta.

Update 15:00 Liviu Dragnea a fost întrebat dacă Victor Ponta trebuie să facă un pas în spate și să demisioneze, răspunzând: ”Victor Ponta este prim-ministru”.

Ioan Rus și-a manifestat și el susținerea față de Ponta: ”În situații de acest tip, avem incredere în Parlament, el decide. Din alt punct de vedere, ce aș mai putea spune, daca în acest moment acest Guvern cade, pierderile economice vor fi enorme”

Ioan Rus, ministrul Transporturilor și vicepreședinte PSD, a venit și el la ședință. La scurt timp, au venit Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu.

Marian Oprișan, printre puținii lideri PSD care nu au trimis comunicat de susținere, și-a manifestat susținerea față de premier: ”Eu am vorbit despre principii de fiecare dată. Atâta timp cât în Constituţie există prezumţia de nevinovăţie, orce cetăţean trebuie să se bucure de acest principiu. Eu cred că un prim-ministru care a reîntregit salariile, a redus TVA, nu poate fi judecat pentru faptul că cineva îl acuză de ceva. Situaţia lui Victor Ponta este diferită de cea a lui Liviu Dragnea”

Update 14:44 Lia Olguța Vasilescu a venit, la rândul său la ședința PSD. Aceasta și-a manifestat susținerea față de Victor Ponta, spunând că nu știe care este este vinovăția lui Victor Ponta în acest caz.

Update 14:32.Liderii PSD au început să vină la ședință. Mircea Cosma, Vlad Cosma și Andrei Dolineaschi sunt printre primii social-democrați care au venit la ședința CExN. Reamintim că primii doi sunt plasați sub control judiciar.  La ședință au mai venit și Gabi Szabo, dar și primarul Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

Update 12:15. Premierul Victor Ponta a venit la grupul PSD de la Camera Deputaților, dar a plecat după aproximativ 20 de minute.

UPDATE 11.30: Premierul Victor Ponta a declarat luni, la ieşirea din şedinţa Comisiei juridice, că a solicitat comisiei să fie audiat la ora 16:00, iar votul în plen asupra cererii de începerea urmăririi sale penale să fie marţi. Comisia a aprobat în unanimitate.

"O singură rugăminte am avut la membrii Comisiei juridice, să nu tergiversăm lucrurile. Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern, să tragem de timp. Dacă este posibil, azi să fiu audiat, mâine să se dea votul. Au fost de acord. A fost vot unanim. La 16, vin să îmi spun punctul de vedere. Nu am ce dosar să studiez şi nici nu am nevoie de avocat. Vin, îmi spun punctul de vedere", a spus Ponta.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor se reuneşte astăzi pentru a relua discuţia despre dosarul în care apare numele premierului Victor Ponta şi pentru care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Mai exact, mâine, Comisia trebuie să trimită Biroului Permanent o primă informare despre acest dosar şi să fie stabilită data la care se va lua în discuţie ridicarea imunităţii lui Victor Ponta, cerută de procurorii DNA.

SONDAJ REALITATEA.NET: Ce ar trebui să facă premierul Victor Ponta? VOTEAZĂ AICI

Tot astăzi,  birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili calendarul moţiunii de cenzură depuse vineri de liberali. O moţiune prin care se cere demisia lui Victor Ponta. Ca aceasta să aibă o şansă, liberalii trebuie să negocieze susţinere atât din partea UDMR, cât şi a partidelor din actuala coaliţie.

Liderii PSD din teritoriu vin la Bucureşti, convocaţi de Victor Ponta. După ora 15.00, Comitetul Executiv al PSD ar trebui să îşi reafirme susţinerea faţă de premier. Unii lideri din ţară şi-au prezentat deja poziţia de susţinere şi au spus că Victor Ponta trebuie să rămână în funcţie şi să continue programul de guvernare. Alţii se pare că sunt rezervaţi în această privinţă.

Premierul s-a întâlnit, duminică, cu liderii partenerilor din Coaliție. El a vrut astfel să se asigure de sprijinul celorlalte partide din coaliţia de guvernare. La finalul întâlnirii, Victor Ponta a anunțat că nu intenționează să demisioneze din funcția de premier: „Demisia ar fi pentru mine şi familia mea cel mai simplu lucru, dar cred că schimbarea guvernului, a majorităţii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor şi nu vreau să fiu complice la aşa ceva. Nu suntem în criză politică, o ţară fără guvern şi fără majoritate parlamentară – aceea e o ţară în criză politică”.

Mai multe articole despre:
demisie cariera politica zi hotărâtoare pvPonta