MENIU

Zelenski: Rusia crede că poate scăpa de acuzațiile de crime de război din Ucraina prin ȘANTAJUL nuclear

Război Ucraina-Rusia - Bucha Foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski avertizează Rusia că nu va putea scăpa de acuzațiile de crime de război chiar și în cazul unui atac nuclear. 


Rusia crede că poate scăpa de acuzaţiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Despre anunțurile de forță de partea rusă legate de armele nucleare, șantajul nuclear al Rusiei, Volodimir Zelenski a spus că „nu acceptăm teorismul, nu vorbim, dar există, ca fenomen. (...) Din experența mea, ce s-a întâmplat în Ucraina, nu putem accepta. Dar vorbind de crime de război, responsabilitatea nu funcționează. (...) Ei (teroriștii - n.red.) urăsc din ce în ce mai mult, i-am văzut, ei urăsc viața, în fiecare an, crimele devin din ce în ce mai oribile. Și nu se termină niciodată”.

„Șantajul cu atacul nuclear, atacul chimic... Ce poate fi făcut pentru a respecta legea dreptului internațional, pentru asumarea responsabilității? (...) Ei, rușii, nu cred că pot fi consideraţi responsabili pentru crime de război pentru că au puterea statului nuclear”, a explicat Zelenski pentru think-tankul britanic Chatham House.

„Aceasta este a 72-a zi a războiului complet şi deocamdată nu putem vedea niciun final şi nicio disponibilitate a părţii ruse de a-i pune capăt”, a adăugat şeful statului ucrainean, potrivit agerpres.ro.

La începutul lunii aprilie, grupul de reflecţie Chatham House a fost declarat „indezirabili” în Rusia.

Kremlinul respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale armate în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi „neonaziştii ucraineni” pentru decesele civililor.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut chiar Occidentului, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit „atrocităţi”. Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea „crimelor de război şi a bombardării masive a oraşelor şi aşezărilor din Donbas”.

Rusia nu a accpetat termenul de război, invazie pentru agresiunea asupra Ucrainei, numind-o „operaţiune specială pentru denazificare” și pentu protejarea comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Acuzația este considerată de Kiev şi Occident drept un pretext pentru invadarea Ucrainei.