MENIU

Zelenski avertizează Occidentul: „Nu ne predăm Rusiei!” - Mesaj dur pentru UE, după pachetul 6 de sancțiuni

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski avertizează Occidentul că o stagnare a conflictului început de Rusia nu este o opțiune pentru Ucraina. În același timp, liderul de la Kiev transmite critici dure către Bruxelles pentru al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat marţi că o stagnare a situaţiei în Ucraina "nu este o opţiune" pentru Kiev, motiv pentru care şi-a reiterat cererea de sprijin militar occidental pentru restabilirea integrităţii teritoriale a ţării sale, într-un interviu acordat Financial Times, relatează EFE şi RBC.ua, citate de Agerpres.

"Suntem depăşiţi în materie de echipamente şi deci nu putem să avansăm. Vom suferi mai multe pierderi, iar oamenii sunt prioritatea mea", a spus Zelenski într-o conversaţie în format video cu directorul ziarului britanic Financial Times (FT), Roula Khalaf.

Preşedintele ucrainean a afirmat că respingerea forţelor ruse până pe poziţiile de dinaintea invaziei din 24 februarie ar echivala cu o "victorie temporară" a Ucrainei, dar suveranitatea deplină asupra teritoriului ei este scopul final.

În această discuţie, în cadrul conferinţei Global Boardroom, care se desfăşoară sub auspiciile FT, Volodimir Zelenski a subliniat că "victoria trebuie obţinută pe câmpul de luptă", dar că este deschis şi faţă de discuţii de pace cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida atrocităţilor comise de forţele sale.

Sancţiunile occidentale "nu au influenţat efectiv poziţia rusă", a constatat Zelenski, adăugând că "întreaga lume sprijină Ucraina, dar de asemenea verifică să vadă ce se poate face pentru a slăbi sancţiunile, astfel încât companiile să nu aibă de suferit".

Și consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a criticat sancțiunile pregătite de UE în al șaselea pachet.

În acelaşi mod, preşedintele ucrainean a calificat drept "surprinzătoare" opinia celor care cer încetarea focului în acest război fără să ţină cont de poziţia ucrainenilor, parte implicată în conflict.

Într-un mesaj difuzat separat, Volodimir Zelenski a reafirmat marţi că Ucraina nu se va preda Rusiei şi a asigurat că trupele ţării sale "resping gradual armata invadatoare", considerată "a doua cea mai puternică din lume", potrivit EFE şi Ukrinform.

"Ucraina a dat dovada de un curaj extraordinar. Nu ne predăm Rusiei. Noi am oprit şi respingem gradual armata invadatoare - considerată până recent a doua cea mai puternică din lume - de pe teritoriul nostru", a declarat Zelenski pe contul său Telegram.

"Nimeni nu se aştepta ca ucrainenii să aibă un curaj de asemenea magnitudine. Şi aceasta este calitatea caracterului nostru: voinţa de a lupta pentru libertate şi pentru valorile noastre", a subliniat preşedintele ucrainean în mesajul său către concetăţenii săi în cea de-a 104-a zi a invaziei ruse în Ucraina.