MENIU

Windigo: Virusul care afecteaza 500.000 de calculatoare in fiecare zi

Virusul care afecteaza 500.000 de calculatoare in fiecare zi

Cercetătorii de securitate de la ESET, în colaborare cu CERT-Bund, Infastructura Națională Suedeză pentru Tehnică de Calcul, precum şi alte agenţii, au demascat recent o campanie de infracţiuni cibernetice la scară largă, prin care atacatorii au preluat controlul a peste 25.000 de servere Unix, în întreaga lume.

Atacul, care a fost numit de către experții în securitate “Operațiunea Windigo”, a facut ca serverele infectate să trimită milioane de emailuri spam. Arhitectura complexă de componente malware foarte sofisticate a fost concepută pentru a deturna servere, a infecta calculatoarele care le vizitează și pentru a fura informații.

Printre victimele “Operațiunii Windigo” se numără cPanel și kernel.org. Echipele de cercetare în domeniul securităţii din cadrul ESET care au descoperit Windigo, au publicat un document tehnic ce prezintă rezultatele investigațiilor și analiza malware în detaliu. Documentul oferă, de asemenea, îndrumări cu privire la modul în care se poate verifica dacă anumite sisteme sunt sau nu afectate și instrucțiuni pentru îndepărtarea codului maliţios.

Deşi unii experți au identificat elemente ale campaniei de infracţionalitate cibernetică Windigo, mărimea absolută și complexitatea operațiunii a rămas în mare parte nedepistată de către comunitatea de securitate.

“Windigo a acumulat din ce în ce mai multă putere, rămânând neobservat de către comunitatea de securitate vreme de doi ani și jumătate, și are în prezent sub controlul său 10.000 de servere”, a spus cercetatorul de securitate ESET Marc-Étienne Léveillé.”

Mai multe articole despre:
virus calculatoare afecteaza Windigo