MENIU

Wassily Kandinsky, omagiat de GOOGLE printr-un DOODLE la 70 de ani de la deces

Wassily Kandinsky, omagiat de GOOGLE printr-un DOODLE la 70 de ani de la deces

Wassily Kandinsky a fost pictor de origine rusă și este omagiat de GOOGLE printr-un DOODLE special la 70 de ani de la deces. Unul dintre cei mai faimosi artisti ai secolului 20, WASSILY KANDINSKY este creditat ca fiind primul care a pictat lucrari abstracte.

Wassily Kandinsky s-a născut pe 4 decembrie 1866, într-o familie de burghezi bogați și moderni din Moscova. În 1871, familia Kandinski părăsește Moscova și se mută la Odessa.

De la vârsta de 8 ani, Vasili începe să ia lecții de pian și violoncel. Frecventează cursurile liceului clasic și studiază desenul. În 1882, la vârsta de 26 ani se însoară cu verișoara lui, Anna Semiakina. În anul 1885, se întoarce la Moscova pentru a urma cursurile facultății de drept și apoi lucrează ca profesor la facultate. În 1896 ia o decizie irevocabilă: va deveni pictor. Pleacă la München, unde se afla una dintre cele mai renumite Academii de Artă din Europa acelor vremuri.



Wassily Kandinsky, în  ianuarie 1909, înființează împreună cu prietenii săi Neue Kunstlervereinigung (Noua Societate Artistică). Ei sunt animați de același nonconformism față de arta oficială.

Wassily Kandinsky. După izbucnirea primului război mondial este constrâns să părăsească Munchenul, fiind cetățean rus, deci persona non grata. Wassily Kandinsky se întoarce la Moscova, unde o cunoaște pe Nina Nikolaievna Andreevska cu care se va căsători în anul 1917.

În septembrie, se va naște primul lui fiu, Vsievolod. Din păcate, copilul va muri la doar trei ani. În 1920, devine profesor la universitatea din Moscova, iar un an mai târziu înființează Academia de Știință și Artă. Concepțiile lui Kandinski vor fi în scurtă vreme din ce în ce mai mult criticate. În decembrie 1921, pleacă cu soția la Berlin. Nu se va mai întoarce niciodată în Rusia.
Ultimii ani

În 1922, la Weimar este numit profesor la Bauhaus. După ce naziștii închid facultatea Bauhaus, în 1933 pleacă la Paris. La sfatul lui Marcel Duchamp se stabilește împreună cu soția la periferia de vest a orașului, la Neuilly-sur-Seine. Duce aici o viață liniștită, departe de lume.



Wassily Kandinsky. În martie 1944, este diagnosticat cu arteroscleroză, dar va continua să lucreze până în iulie. Moare la Neuilly-sur-Seine, pe 13 decembrie 1944 ca urmare a unei hemoragii cerebrale.

sursa foto: wassilykandinsky.net

WASSILY KANDINSKY a invatat dintr-o varietate de surse in timpul tineretii si a timpului petrecut in Moscova. Mai tarziu, avea sa-si aminteasca cum era fascinat si neobisnuit de stimulat de culoare in copilarie. Fascinatia pentru simbolismul si psihologia culorii a continuat si in maturitate, potrivit Dicoart.com.

In majoritatea lucrarilor lui, WASSILY KANDINSKY nu ilustraza figuri umane. Exceptii sunt "Sunday, Old Russia" (1904) si "Riding Couple" sau "Der Blaue Reiter" (1907).

Der Blaue Reiter constitue una dintre perioadele sale de evolutie artistica (1911-1914), avand caracteristice picturi compuse din mase de culoare mari si foarte expresive, individualizate prin forme si linii, care nu mai reprezinta doar o delimitare a lor, ci sunt suprapuse si intrepatrunse intr-un mod foarte liber, pentru a forma picturi de o forta extraordinara.

Mai multe articole despre:
google doodle Wassily Kandinsky pictor rus