MENIU

Bugetul pe 2019 a fost adoptat! Primele reacții

Bugetul de stat pe 2019 a fost adoptat. Viorica Vasilica Dăncilă vorbește de cel mai mare buget din istorie, ca urmare a surplusului economic. 

Înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, premierul Dăncilă a declarat că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

Ea a menţionat că anul 2019 este "anul investiţiilor", acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală. Dăncilă a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior. 

Printre prevederi sunt si amendamente controversate, precum reducerea banilor pentru serviciile de informatii pentru finantarea unor programe din sanatate, precum cel privind Vitamina D.

Joi, în plenul camerelor reunite  s-a adoptat majorarea deficitului bugetar pentru anul acesta de la 2,55% la 2,76% ca urmare a creşterii alocaţiilor copiilor. 

Iniţial Parlamentul adoptase un amendament al deputatului PNL Robert Sighiartău care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei. Ulterior, după o şedinţă fulger a lui Liviu Dragnea cu grupurile parlamentare ale PSD, partidul a revenit asupra amendamentului, sursa de finanţare pentru majorare fiind asigurată prin creşterea deficitului bugetar.

Iohannis - Buget făcut în dispreț

Iohannis, despre buget: Arată disprețul total al coaliției majoritare față de așteptările românilor, este construit în mod superficial, bazat pe cifre supraestimate în raport cu realitățile economice, neglijează investițiile și prejudiciază nevoile reale ale românilor

Președintele Klaus Iohannis a criticat vineri bugetul de stat pe anul în curs adoptat de Parlament, despre care a spus că arată disprețul coaliției majoritare față de așteptările românilor, subliniind că PSD și ALDE au dus populismul și demagogia în zona iresponsabilității grave, prin punerea în pericol a stabilității și predictibilității economice.

Orban - Este construit pe bani falși

PNL consideră că bugetul de stat pe anul 2019 este construit pe "bani falşi" şi condamnă România la stagnare, a declarat vineri liderul liberalilor, Ludovic Orban, adăugând că partidul pe care îl conduce a votat împotrivă. 

"PNL a votat împotriva legii bugetului de stat şi împotriva legii bugetului asigurărilor sociale de stat din nişte motive extrem de puternice şi de solide. Bugetul de stat prezentat de PSD - ALDE condamnă România la stagnare şi transformă anul 2019 într-un an pierdut pentru români. PNL consideră că acest buget este construit pe bani falşi. PSD-ALDE încearcă să prezinte bugetul ca pe un portofel nou, mare, doldora de bani, din care are de împărţit pentru fiecare român. Dacă deschidem acest portofel prezentat de PSD- ALDE, vedem că cel puţin 25% din aceşti bani sunt bani falşi. Bacnote de 200 de RON pe care nu apare poza lui Lucian Blaga, ci apare poza lui Dragnea. Sunt bacnote de 100 de RON pe care nu apare poza lui I.L. Caragiale, ci poza lui Vâlcov. Sunt bacnote de 50 de RON pe care nu apare poza lui Vlaicu, ci apare poza lui Orlando, adică bani care nu valorează nici două cepe degerate, bani inventaţi, bani făcuţi din pix, bani care nu vor exista pentru a îmbunătăţi viaţa românilor", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Parlament.

El a susţinut că bugetul PSD-ALDE lasă România fără apărare în faţa unor ameninţări din ce în ce mai mari la adresa siguranţei naţionale şi pune în pericol viaţa şi siguranţa românilor. 

"Bugetul nu clădeşte nimic - niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă - Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, tronsoanele Sibiu - Piteşti, tronsonul de autostradă de centură a Bucureştiului, tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov. De asemenea, nu construieşte şi nu modernizează niciun tronson de cale ferată", a spus Orban. 

În opinia sa, bugetul este unul al "răzbunării" liderului PSD, Liviu Dragnea, împotriva instituţiilor din România care nu sunt controlate de el. 

Orban a mai susţinut că bugetul nu oferă nicio speranţă de îmbunătăţire a nivelului de viaţă pentru nicio categorie socială din România şi nu oferă nicio garanţie pentru o creştere absorbţiei fondurilor europene. 

"Singura categorie care face excepţie sunt copiii României, dar asta nu datorită majorităţii guvernamentale, ci datorită PNL care a reuşit să impună amendamentul de creştere al alocaţiilor pentru copii. (...) Guvernul PSD-ALDE taie, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, literalmente pensiile românilor, împiedicând creşterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9% (...) şi amânând creşterea pensiilor pe 1 septembrie cu o creştere de 15%", a spus Orban. 

El a menţionat că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va retrimite în Parlament bugetul pentru reexaminare, nu vor fi dezbătute decât acele articole pentru care preşedintele solicită reexaminare. 

Întrebat dacă intenţionează să atace la CCR proiectul de buget sau vreun amendament, Orban a spus: "Comisia juridică a PNL va face o analiză privind existenţa unor posibile motive de neconstituţionalitate. Dacă vom lua o decizie, o vom anunţa". 

PMP a votat împotriva bugetului

PMP a votat împotriva bugetului de stat pe 2019, pentru că acesta este "nerealist" şi nu a fost construit în conformitate cu priorităţile României, care ţin "nu doar de pomeni electorale", a declarat, vineri, preşedintele partidului, Eugen Tomac, în plenul Parlamentului.

"Partidul Mişcarea Populară a votat împotriva acestui buget, pentru că este un buget nerealist. Nu aţi construit bugetul pliat pe priorităţile României, pentru că avem nevoie de investiţii mai multe. România are nevoie de autostrăzi, sunt prea multe autoturisme pe şoselele României şi e nevoie de mai multă siguranţă. Avem nevoie de creşe, de grădiniţe, de spitale moderne, pentru că priorităţile României ţin nu doar de pomeni electorale, ci ţin de nevoia de a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor şi acest lucru trebuie privit atunci când se construieşte un buget. Pentru noi era important să alocaţi o atenţie deosebită investiţiilor, lucru pe care nu l-aţi făcut, motiv pentru care am votat împotrivă", a explicat Tomac. 

Raluca Turcan - Singurul lucru bun la buget este mărirea alocației

Deputatul PNL Ralucaa Turcan afirmă că singurul lucru bun din bugetul pe 2019 votat vineri de Parlament este majorarea alocaţiilor pentru copii impusă de PNL, în pofida opoziţiei PSD-ALDE. În opinia sa, "bugetul a fost adoptat şi nu putem spune că ne aşteptăm la vreo schimbare majoră pentru români".

"Singurul lucru bun din acest buget adoptat atât de târziu este reprezentat de majorarea alocaţiilor pentru copii pe care a impus-o Partidul Naţional Liberal, în ciuda opoziţiei inexplicabile a parlamentarilor PSD-ADLE. Este păcat că majoritatea PSD - ALDE nu a tratat cu maximă seriozitate amendamentele propuse de opoziţie, în special cele care privesc îmbunătăţirea serviciilor de sănătate, generalizarea unor programe naţionale pentru copiii – After-School şi Masă la Şcoală – precum şi deblocarea unor proiecte de autostrăzi, pe care oamenii le aşteaptă de ani buni", afirmă Turcan, adăugând şi o imagine care parodiază anunţul prin care PSD îşi aroga meritul pentru creşterea alocaţiilor pentru copii.

Năsui, USR -  bugetul de stat pe 2019 este "folosit politic" de către PSD

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat vineri că bugetul de stat pe 2019 este "folosit politic" de către PSD, pentru "ierarhizarea" din interiorul partidului, dar şi pentru "a submina" instituţiile care s-au ocupat de lupta anticorupţie.

"Este un buget care e folosit politic în momentul actual şi pentru a-şi întări ierarhizarea din interiorul PSD, dar şi pentru a submina, încă puţin, instituţiile care s-au ocupat cu lupta anticorupţie şi instituţiile care au în atribuţia lor să se lupte cu infracţionalitatea de nivel înalt, cum sunt DNA şi DIICOT", a susţinut Claudiu Năsui, la Parlament.

El a adăugat că bugetul de stat pe 2019 este construit pe venituri "masiv supraevaluate" şi pe o creştere economică în care "nu mai crede nici măcar Guvernul".

"Bugetul actual este făcut pe nişte venituri masiv supraevaluate, pe o creştere economică în care nu mai crede nici măcar Guvernul, pe un curs valutar în care nu cred nici măcar miniştrii din Guvern, aşa cum ne-au spus şi la audieri, şi este un buget probabil care nu va face faţă cheltuielilor şi se va recurge, cum s-a recurs şi în anii anteriori, la două lucruri: tăieri de investiţii şi creşteri de taxe şi impozite intempestive, neanunţate, care apar pe site-ul Ministerului Finanţelor într-o zi şi săptămâna viitoare trec prin ordonanţă de urgenţă", a afirmat deputatul USR.

Potrivit lui Claudiu Năsui, bugetul are carenţe "semnificative" şi la capitolul cheltuieli.

"De exemplu, suma alocată partidelor politice explodează foarte mult, sumele în schimb care merg către DNA şi DIICOT, două instituţii de bază ale statului român, sunt diminuate. Deci este un buget care este instrumentalizat şi politic şi miza principală a acestui buget a fost baroniada locală, pentru că vedem un transfer foarte mare de putere de la nivel local la nivel judeţean. Sumele acelea de 100% din impozitul pe venit, pe care se laudă guvernanţii actuali că le transferă către primării, de fapt, vin împreună cu un transfer de cheltuieli, care este foarte mare şi care va forţa primăriile să depindă mai mult de banii aşa-zis pentru reechilibrare, care le vin pe filiera judeţeană sau pe filiera Guvernului", a mai susţinut deputatul USR.

Acesta a arătat că legea plafoanelor "are vicii de constituţionalitate, pentru că ea a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor şi a fost întoarsă în mod total neconstituţional doar administrativ, doar pentru că a trecut un amendament cu un impact mare (alocaţiile pentru copii - n.r.).

Mai multe articole despre:
buget vot final