MENIU

Vorbeşti singur? De ce fac acest lucru unii dintre noi: răspunsul te va uimi

Vorbeşti singur? De ce fac acest lucru unii dintre noi: răspunsul te va uimi

Atunci când auzim pe cineva că vorbeşte singur sau dacă ni se întâmplă nouă acest lucru, avem tendinţa să credem că avem nevoie de consiliere... psihiatrică. 

Se pare, însă, că lucrurile nu stau aşa de rău pe cât ai fi tentat să crezi. Potrivit cercetătorilor, oamenii care vorbesc cu ei înșiși nu sunt nebuni, sunt... geniali! 

Iată câteva motive care vor confirma acest lucru:

1. Faptul că vorbeşti singur, te va face să gândeşti mai repede

Psihologii au efectuat următorul experiment: câțiva voluntari au primit o listă cu 20 de produse pe care trebuiau să le găsească într-un supermarket. Prima dată, participanții la studiu au fost rugați să-și îndeplinească misiunea în tăcere, iar la a doua încercare li s-a permis să spună în glas denumirile produselor.

Ca rezultat, la cea de-a doua încercare, participanții au găsit mâncarea mult mai repede. Se pare că vorbitul ne face să ne vizualizăm rezultatul acțiunilor. Acest lucru funcționează doar atunci când îți imaginezi clar ceea ce îți dorești și cum să obții acel lucru.

2. Ne ajută să ne concentrăm

Privește modul în care copiii percep lumea. În timp ce învață sau în timpul jocurilor spun ceva sub nas. Monologurile îi ajută să se concentreze asupra noilor provocări și să le execute pas cu pas. Un micuț care se joacă cu mașinile pe podea, își poate spune de exemplu: „Acest camion este mare, nu va încăpea în garaj. Merg să iau o mașinuță mai mică”. Singur își dă comenzi și se ajută să înțeleagă și să țină minte consecințele acțiunilor sale.

 3. Ne ajută să ne organizăm gândurile

Gândurile nenumărate le poți organiza și oferi prioritate doar dacă le spui în glas. Fii propriul tău psihoterapeut – conversația cu tine însuți liniștește și revigorează. Cu toții știm că problema poate fi rezolvată doar atunci când este discutată.

 

Sursa

 

 

Mai multe articole despre:
psihologie nebun genial