MENIU

Vladimir Putin, discuții cu Erdogan despre exporturile de cereale din Ucraina

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, vor discuta marţi, la Teheran, despre mecanisme care să permită exporturile de cereale din Ucraina, blocate în această ţară de ofensiva militară rusă cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială, relatează AFP.

Negocieri care implică Moscova, Kievul, Ankara şi ONU urmează să aibă loc în zilele următoare în Turcia, după ce în runda precedentă de discuţii de pe 13 iulie s-au înregistrat progrese.

„În primul rând, suntem gata să continuăm munca în această direcţie, în al doilea rând, această tematică va fi discutată de preşedinţii” Putin şi Erdogan, a declarat luni, potrivit agenţiilor de presă ruse, consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, în ajunul unei întâlniri între cei doi lideri în Iran.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că „un document final” va fi gata în scurtă vreme pentru a permite exportul de cereale din Ucraina.

Potrivit lui Uşakov, un centru de coordonare urmează să fie înfiinţat la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Acordul negociat prin intermediul ONU vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozurile ucrainene din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Acesta ar urma, de asemenea, să faciliteze exporturile ruseşti de cereale şi de îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc canalele logistice şi financiare ruse.