MENIU

Vladimir Putin, anunț de ultim moment despre explozia nucleară din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin dă asigurări că nu sunt probleme, nici riscuri după explozia din 8 august din timpul testării unui motor de rachetă nucleară în Marea Albă, în Extremul Nord al Rusiei.

"Nu există niciun risc" după explozia care a ucis cinci persoane, în 8 august, într-o bază de lansare a rachetelor în nordul european al Rusiei, a susținut luni președintele Vladimir Putin, citat de AFP.

Operatorul reţelei globale de senzori de radioactivitate a declarat, luni, că două staţii ale sale în Rusia, situate cel mai aproape de locul în care s-a produs explozia misterioasă din 8 august, s-au deconectat, la două zile după incident, exprimându-şi îngrijorarea că Rusia le-ar fi putut opri, informează Reuters.

Într-o conferință de presă după întâlnirea cu omologul său francez Emmanuel Macron, președintele rus a declarat: "Nu există niciun risc și nicio creștere a nivelului de radiații".

"Am trimis experți la fața locului și ei controlează situația" a adăugat el. "Măsuri preventive au fost luate pentru ca nimic neașteptat să nu se poată produce".

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi într-o explozie, care s-a produs în timpul testării unui motor de rachetă în Marea Albă, în Extremul Nord al Rusiei.

Explozia a provocat de asemenea o creştere scurtă a nivelului de radioactivitate într-un oraş din apropiere (Severodvinsk), ceea ce i-a determinat pe locuitori să se îngrămădească la farmacii după pastile de iod, utilizat pentru a reduce efectele expunerii la radiaţii.

Autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie oficială de ce explozia a declanşat creşterea radiaţiilor.

Experţi în domeniul nuclear din SUA au declarat că ei suspectează că Rusia a testat o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele Vladimir Putin se lăuda anul trecut.

"Ne-am adresat operatorilor de staţii în legătură cu problemele tehnice întâmpinate la două staţii vecine", a declarat Lassina Zerbo, responsabilul cu respectarea Tratatului privind interzicerea testelor nucleare (CTBTO), într-un mesaj pe Twitter.

Mai multe articole despre:
Vladimir Putin explozie nucleară Arhanghelsk