MENIU

Virgil Popescu, MESAJ ferm transmis din Croația: "Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate". Ce propune ministrului Energiei

Virgil Popescu, la Zagreb / Facebook

Pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar și independența energetică, trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon, afirmă ministrul Energiei Virgil Popescu. Oficialul de la București a transmis, miercuri, de la Zagreb, Croația, că "decarbonizare fără energie nucleară nu se poate". 

"Ca participant la panelul cu tema ”Civil Nuclear Strategies”, organizat în marja forumului de business, la P-TECC, am discutat alături de Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Tomas Ehler, ministrul Energiei și Comerțului din Cehia, David Durham, CEO, Westinghouse Energy Services, Mike Goff, Principal Deputy Assistant Secretary of Energy for Nuclear Energy - SUA, Chris Levesque, CEO, TerraPower, Danijel Levicar, Gen Energia, Saša Medaković, MOB NK Krško, despre tehnologiile inovatoare ale energiei nucleare, care ne oferă oportunitatea unei decarbonizări rapide.
 
Am transmis că pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar și independența energetică, trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate.
 
Înlocuirea cărbunelui va necesita investiții într-o perioadă scurtă de timp, care trebuie făcute maximizând potențialul și resursele specifice fiecărei țări. Totodată, trebuie să luăm în considerare beneficiile sociale și economice ale energiei nucleare și ale oricărei surse de energie. Energia nucleară asigură noi locuri de muncă și are o mare contribuție la PIB-ul unei țări.
 
Nu susținem o abordare care să ducă la o competiție între sursele regenerabile și nucleare, pentru că sunt surse complementare care vor asigura un mix energetic decarbonizat până în 2050 și, de asemenea, vor asigura dezvoltarea pieței hidrogenului din UE la maximumul său potențial. De aceea este nevoie de o cooperare internațională pentru a asigura securitatea și independența energetică", a transmis Popescu, în mesajul transmis pe Facebook.