MENIU

Violeta Alexandru: Următoarea creștere a pensiilor va fi anul viitor. Care este strategia Guvernului

Violeta Alexandru

Violeta Alexandru a confirmat, joi, la Realitatea Plus, că următoarea majorare a pensiilor va avea loc în 2022. Fostul ministru al Muncii a amintit că Guvernul a anunțat acest lucru de la începutul anului și a explicat că a optat pentru investiții, astfel încât să genereze resurse pentru o majorare sustenabilă a pensiilor. 

”Guvernul a anunțat la începutul anului că pentru 2021 nu va opera o creștere a pensiilor și a pus accent pe investiții. 
Aceștia nu sunt bani pentru primari sau președinții de Consilii Județene, nu sunt pentru dânșii personal, cu pentru investiții în comunitățile respective, absolut necesare, de bun-simț într-o comunitate civilizată. Echipa a pus accent pe investiții ca să poată genera resurse pentru a putea face creșteri sustenabile de pensii. Următoarea creștere va fi anul viitor.
Orice ministru cere mai mulți bani, dar în cadrul unor discuții pe care le are în echipa guvernamentală. Ministerul Finanțelor are ultima decizie, totul se oprește la bani”, a spus fostul ministru al Muncii.

Violeta Alexandru a vorbit și despre proiectul pe care îl va depune pentru ca pensionarii să poată obține mai ușor documentele privind vechimea sau sporurile obținute când erau angajați la firme care au intrat în faliment. 

”Proiectul care va ajuta pensionarii să nu mai alerge după adeverințe îl voi finaliza săptămâna aceasta. M-am sesizat după nenumăratele mesaje de la pensionari care îmi spuneau că au plătit și peste 1.000 de lei. Nu este vina acestor oameni că firmele au intrat în faliment, este o decizie imputabilă managerilor și contextului. 

Este dreptul acestor oameni să intre în posesia documentelor. 
Când exploram posibilitatea transferului acestor arhive către o instituție a statului, am constatat că statul a mai avut această oportunitate. O bună parte din Casele de Pensii mi-au demonstrat că nu au cea mai bună grijă de arhive. Ca să nu mai caute într-o arhivă ținută necorespunzător, spuneau că nu au actele. 
O variantă către care mă îndrept este de a solicita Caselor de Pensii să deconteze aceste sume. 
De asemenea, nu există obligația să publici pe internet lista societăților de la care ai preluat arhivele. Nici Arhivele Naționale nu fac acest lucru. Oamenii sunt disperați, își caută foștii colegi, încearcă să dea de aceste arhive care au fost licitate și actele ajung în alte orașe. Am prevăzut în proiect inclusiv acest lucru”, a mai anunțat fostul ministru al Muncii.