MENIU

VINEREA MARE, zi de post negru. Ce înseamnă cu adevărat Vinerea Patimilor și care sunt obiceiurile

Astăzi este Vinerea Mare, numită și ”Vinerea Patimilor”. Pentru creştinii ortodocşi, este ziua în care Isus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce, pentru păcatele oamenilor.

VINEREA MARE, zi de post negru. Obiceiuri din popor

Această zi este denumită şi Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, deoarece astăzi este zi de post negru. Iar în toate bisericile este prilejul să se vorbească despre patimile Mântuitorului şi să se oficieze Prohodul Domnului.

De Vinerea Mare se leagă şi numeroase tradiţii şi chiar superstiţii. Se spune că dacă astăzi plouă, anul va fi roditor. La ţară, femeile nu coc pâine, să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, nu cos, ca să nu orbească şi nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. O altă tradiţie spune că în Vinerea Patimilor, când te scoli, e bine să ai o bucată de fier pe care să calci, ca apoi să nu te mai loveşti tot anul.

VINEREA MARE, în Biblie

Din Scriptură aflăm că dupa ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.

VINEREA MARE. Să nu faci în niciun caz acest lucru în Biserică la Prohodul Domnului. Este mare păcat

Ajuns la locul executiei, bratul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de bratul vertical infipt din timp in pamant, iar picioarele condamnatului puteau fi asezate pe un scaunel de picioare, ceea ce usura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi si tintuite fara sprijin, usor indoite, cu talpile lipite de stalpul vertical. In varful acestuia se fixa o scandura pe care era consemnata vina condamnatului, in cazul Domnului: "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor".

Trupul mort, coborât de pe cruce, putea fi aruncat într-o groapă comună, împreună cu instrumentele execușiei sau putea fi incredintat oricui s-ar fi milostivit sa-l ingroape. Din Sfintele Evanghelii cunoastem ca Iosif din Arimateea l-a coborat pe Domnul de pe Cruce si l-a ingropat impreuna cu Nicodim, in mormantul sau aflat intr-o gradina din apropierea locului rastignirii.

Vinerea Mare. Obiceiul pe care creștinii ortodocși trebuie să-l respecte cu sfințenie

Preoții spun că, spre deosebire de noi, care indurăm moartea în mod pasiv, ca pe o consecință a păcatului, Hristos a întâmpinat-o in stare de maximă concentrare spre a o birui. În canonul pascal compus de Sfantul Ioan Damaschin se canta: "Praznuim omorarea mortii", conform crestinortodox.ro. Din Sfintele Evanghelii aflam ca in momentul in care Hristos Si-a dat duhul, s-a aratat o serie de semne miraculoase: catapeteasma templului s-a rupt, pamantul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat si multe trupuri ale celor adormiti au inviat.

VINEREA MARE, în biserică: scoaterea Sfântului Epitaf

În Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Seara se cânta Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormantare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pâna la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

VINEREA MARE. Trecerea pe sub masă. Ce semnifică acest obicei străvechi