MENIU

VIDEO Replică fulger PSD pentru Klaus Iohannis: Se joacă de-a demisiile! Sorin Grindeanu, despre deblocarea crizei politice

PSD îi dă replica președintelui Klaus Iohannis. Social-democratul Sorin Grindeanu îi acuză pe liberali și președinte de deturnarea votului românilor de la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Prim-vicepreședintele PSD spune că soluția este numirea lui Alexandru Rafila ca premier  în fruntea unui guvern de uniune națională în criza sanitară si economică în care se află România

 

„Câți români mai trebuie sa moară pentru ca Iohannis și gașca pierzătorilor să înțeleagă că au pierdut alegerile? 

De 10 zile se cearta pe ciolan, nu vorbesc despre solutii, nimic despre ce trebuie făcut pentru a opri pandemia sau a salva economia, nimic despre educatie. 

Doar goana dupa funcții. 

Acești oameni sunt total iresponsabili! Iohannis și Orban se joaca de-a demisiile. Cum să-ți dai demisia acum o săptămână și să facu din nou circul penibil cu Vasile Cîțu ca apoi să te propui tot tu?!

De 10 zile singura lor grișă este să deturneze românii.

Sunt slabi, nu sunt in stare sa negocieze nimic. 

Singura soluție este desemnarea unui premier de la PSD în persoana lui Alexandru Rafila și un guvern de uniune națională”, a declarat Sorin Grindeanu, miercuri, la sediul PSD.

„Ceea ce luăm în calcul tot timpul este să respectăm votul dat de români, iar votul dat de români în 6 decembrie a spus că în Parlament PSD are aproximativ 35% cu tot cu redistribuiri. Există decizii ale Curţii Constituţionale care spun cât se poate de clar modul în care sunt repartizate funcţiile atât în Birourile permanente din cele două Camere, cât şi funcţiile de conducere în comisii. Noi vom utiliza toate pârghiile legale ca votul românilor să fie respectat, iar fiecare partid, prin ponderea dată de acest vot, să primească ceea ce merită şi ceea ce au hotărât românii”, a mai spus Grindeanu.

PSD are o pondere în Parlament de aproximativ 35%, iar aceasta nu poate fi ignorată, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele acestui partid, Sorin Grindeanu.

Soluția PSD pentru deblocarea crizei politice

Liderul PSD a anunțat că în următoarele zile forurile de conducere ale partidului şi grupurile parlamentare vor stabili strategia adoptată în Parlament.

„Noi vom merge în paşii constituţionali. Înţeleg că astăzi preşedintele a convocat Parlamentul pentru data de 21 decembrie, se va intra în procedura de depuneri de jurământ, de validare până la urmă, după care fie că eşti în Opoziţie, fie că eşti la Putere, să ai discuţii pe ponderea dată de fiecare partid pentru funcţiile de conducere din Parlament. Nu aş putea să vă spun în mod direct acum anumite ţinte pe care le avem, dar cred că lucrurile care definesc un partid social-democrat european, cele care ţin de muncă, cele care ţin de educaţie, până la urmă şi de sănătate, pentru că noi am dus în Parlament, lucru cât se poate de evident, cei mai buni specialişti în domeniul sănătăţii, aceste lucruri cred că sunt obligatorii pentru noi. Tot ceea ce ţine de strategia pe care o vom adopta în Parlament va fi discutat zilele următoare, premergătoare datei de 21 decembrie”, a mai declarat prim-vicepreedintele PSD.

Ieșirea la rampă a lui Sorin Grindeanu vine după vehiculările din presă privind propunerea drept prim-ministru tot a lui Ludovic Orban.

Propunerea lui Ludovic Orban pentru următoarea formulă a Executivului, cu revenirea sa pe prima poziție, contrabalansată cu funcții în viitorul Legislativ pentru PNL și partenerii de coaliție, nu a întrunit sufragiile celor din PNL.

Citește și Dezvăluiri din culisele negocierilor din PNL pentru formarea Guvernului - Condițiile pentru revenirea lui Ludovic Orban ca premier

Negocierile din interiorul fostului partid de guvernare din ultimele zile urmează să fie tranșate de PNL la ședința Biroului Politic Național. În această seară, se va decide cu ce mandat merge partidul la negocierile privind formare noului guvern de centru-dreapta.

Citește și Ședință de ultimă oră a liberalilor - Se decide numele premierului viitorului guvern de coaliție: Ludovic Orban sau Florin Cîțu

Atacul PSD la adresa șefului statului și al liberalilor vine și după ce Klaus Iohannis a spus că PSD nu poate avea pretenții la guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Citește și Iohannis, atac la PSD: NU poate să emită pretenții la guvernare! Boicotarea consultărilor, o copilărie

„Din informatiile mele, PSD nu negociaza cu niciun alt partid, sau invers: niciun partid nu negociaza cu PSD. PSD singur da, a obtinut cele mai multe voturi, dar asta nu inseamna ca poate sa emita pretentii la guvernare. E o interpretare exagerata cu care vin social-democratii in fata publicului. Constitutia e foarte clara: daca un partid castiga peste 50 din mandate, atunci are el dreptul sa formeze Guvernul asa cum doreste. Atunci, presedintele ar fi obligat sa desemneze o persoana din acel partid. Persoana nu ii poate fi impusa presedintelui, atentie! In orice alta situatie, presedintele face consultari cu partidele politice si presedintele are deplina libertate sa desemneze o persoana despre care crede ca poate coagula o majoritate care sa formeze un guvern. Acel narativ al social-democratilor ca ei au castigat alegerile si ca ei trebuie sa primeasca premierul e unul pur si simplu fals", a declarat Iohannis.