MENIU

VIDEO | Apocalipsa din PACIFIC! Erupția vulcanică și valul tsunami au creat o criză umanitară în Tonga. Cenușa și gazul toxic afectează populația

Tonga devastata FOTO: Captura video

Aproximativ 84.000 de persoane, reprezentând 80% din populaţia Insulelor Tonga, au fost afectate de erupţia Vulcanului Tonga-Hunga Ha\"apai şi de tsunamiul care i-a urmat, anunţă ONU, care precizează că erau în curs evacuări de pe insule extrem de afectate, relatează AFP.

Toate casele par că au fost distruse pe Insula Mango, iar pe Insula Fonoifua au mai rămas doar două case”, a anunţat miercuri la New York un purtător de cuvânt al ONU.

Evacuarea persoanelor de pe aceste insule continuă.

În afară de trei morţi, înregistrate până în prezent, au fost raportaţi răniţi.

Între cele mai urgente nevoi se află apa potabilă şi hrana, dar şi o restabilire a legăturilor telefonice şi Internetului.

Eforturi de salvare se intensifică, însă este dificil să se ajungă în zone izolate pentru a se evalua nevoile oamenilor şi a se furniza o asistenţă.

ONU are la faţa locului 23 de angajaţi, dintre care 22 de cetăţeni ai insulelor şi o persoană străină , mobilizate toate în salvarea victimelor erupţiei vulcanului şi tsunamiului. 

Primele două avioane cu ajutoare de urgenţă şi aparatură de comunicaţii au aterizat joi în Insulele Tonga, tăiate de lume de cinci zile.

Eruptia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha\"apai, a fost una dintre cele mai puternice din lume, de cand se fac masuratori. 

Un cablu submarin de comunicaţii care lega ţara la reţeaua de Internet şi telefonie a fost avariat.

Două avioane militare, unul australian, iar celălalt neozeelandez, au aterizat joi pe principalul aeroport din arhipelag, pe Insula Tongatapu. 

Pista a fost curăţată, după mai multe zile de muncă, de un strat de cenuşă vulcanică de 5-10 centimetri, care o făcea inutilizabilă. 

Primele imagini de la Nuku\"alofa, capitala Tonga, surprind clădiri acoperite de cenuşă, ziduri surpate şi străzi acoperite de pietre, trunchiuri de copaci şi alte fragmente. 

Arhipelagul are nevoie urgentă de apă potabilă. 

Exista si un risc mare de boli precum holera, spun experti ONU.

Imaginile satelitare surprind o vastă întindere de apă în locul în care o mare parte a vulcanului se ridica deasupra mării înainte de erupţie. 

Mai multe despre informatii despre acest subiect, fotografii dar si video-uri cu eruptia mega vulcanului, pot fi urmarite AICI