MENIU

Victor Ponta renunţă la titlul de doctor în drept: Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult

<p>Victor Ponta</p>
<p>Victor Ponta</p>

Premierul Victor Ponta i-a scris rectorului Universităţii Bucureşti pentru a anunţa că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003. Ponta a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat, acuzaţie pe care a negat-o. "Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat", a scris Ponta. 

Victor Ponta a anunţat că vrea să renunţe la titlul de doctor în drept, acordat în 2003 de Universitatea Bucureşti. Premierul a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat, preluând pasaje mari din alte lucrări ştiinţifice, fără să citeze sursa.

Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook, unde premierul a reprodus o scrisoare adresată rectorului Universităţii.

"Stimate Domnule Rector,

Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept", a scris Ponta.

Istoria unui plagiat

Plagiatul lui Ponta a fost semnalat de revista Nature, care a documentat pasajele preluate de premier din alte lucrări ştiinţifice.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis, în iulie 2012, că Ponta a plagiat o treime din teza de doctorat, nerespectând regulile de citare.

Documentele prezentate pe siteul Universităţii, unibuc.ro, au arătat procedeele şi tipurile de plagiere din teza lui Victor Ponta, precum şi analiza comparativa a tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Lucrările din care Victor Ponta ar fi plagiat sunt: "V. Duculescu, Cuvânt înainte de D. Diaconu, Curtea Penală Internaţională, Istorie şi realitate, 1999, Editura All Beck", "D. Diaconu, Curtea Penală Internaţională, Istorie şi realitate, 1999, Editura All Beck", "I. Diaconu, The International Criminal Court, A new stage, 20012, Romanian Institute of International Studies Nicolae Titulescu", "V. Creţu, Drept Internaţional Penal, 1996, Editura Tempus".

A fost al doilea verdict de plagiat în cazul lui Victor Ponta, după cel dat de Comisia Naţională de Atestare a Titlurilor Diplomelor si Certificatelor Universitare. Ulterior, Consiliul Naţional de Etică a anunţat însă că Ponta nu a plagiat.

În mai 2013, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat, stabilind că fapta nu există, potrivit Mediafax.

Sursele citate au precizat că în cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în baza articolului 10 litera a din Codul de procedură penală, respectiv că "fapta nu există".

Potrivit articolului 10 litera a, "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există".

Rezoluţia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în 16 mai, înaintea numirii noii conduceri a Parchetului General.

În martie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru în cazul soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului.

Aceasta a fost ultima cale de atac la decizia procurorilor, soluţia pronunţată de instanţa supremă fiind definitivă.