MENIU

Viața după Colectiv. România este la fel de coruptă şi lipsită de soluţii

Nu este suficient să ne amintim de ''Colectiv'', trebuie să şi schimbăm ceva. Pentru toţi cei care au pierit şi pentru copiii care cresc în aceasta ţară, spun în cor supravieţuitorii, rudele victimelor şi cei care nu vor să uite tragedia. Cel mai tare ne doare că trăim în continuare într-o ţară în care incompetenţa şi corupţia ne pun vieţile în pericol, spun părinţii îndureraţi si supravietuitorii care acuză, la un an de la incendiu, că nimeni nu plătește.

Costi Rădoi e tehnician al unei trupe de metal. În seara tragediei, el şi iubita lui au mers în club pentru lansarea celui de-al doilea album al trupei Goodbye to Gravity. În plus, era şi foarte bun prieten cu basistul Alex Pascu. Acum, Costi se simte vinovat că trăieşte, însă se consideră norocos că a scăpat din infern. Mai ales că a ieşit printre ultimii din club. În momentul în care flacăra a început să se extindă spre tavan, Costi se afla lângă stâlp şi scenă.

"Când am ieșit noi, deja era grupul de corpuri care blocau ușa, se întâmplau urlete, țipete. Când am iesit noi deja venise masina de pompieri", își amintește COSTI RĂDOI.

Iubita lui Costi a trecut prin același coșmar Colectiv și a supraviețuit doar datorită lui.

"Am fost împinsă, am cazut, n-am reușit să mă ridic câteva minute bune. Era beznă la un moment, dat. Urlete continue. M-am ridicat la un moment dat, am simțit că îmi ia părul foc. După care am căzut din nou și am rămas acolo până când prietenul meu m-a găsit. Eram sub cineva care ardea și cred ca de-asta am și arsurile pe spate. M-a luat de mână, chiar de mâna stânga, mă durea de simțeam ca se ia pielea de pe ea, dar i-am spus nu îmi da drumul. M-a tot împins până când cineva de afara m-a tras peste grămada mare de oameni", povestește CĂTĂLINA MATEI.

Cătălina a avut arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corpului. Organismul a ajutat-o pentru că plămânii nu au fost foarte afectaţi de fumul toxic. România lor, la un an după Colectiv, arată sumbru.

COLECTIV. Mama lui Alexis Matache: Mă rog ca ea să nu fi suferit. Rănile nu se vor vindeca niciodată

"Nu s-a schimbat nimic și cred ca nu o să se schimbe înca 50 de ani de acum înainte. Îmi doresc, chiar dacă se termină dupa 10 ani, să se afle cine a fost și cineva să platească", spune CĂTĂLINA MATEI.

"România nu e a noastra. România e a lor. Nici nu am speranța că se va întampla ceva. Stiu, speranța moare ultima. Eu pentru România n-am nicio speranta", spune COSTI RĂDOI.

Viețile lui Costi și a Cătălinei sunt acum împărțite în două: înainte și după Colectiv. În seara aceea a murit o parte din ei, odată cu cei mai buni prieteni.

"În primul rand, trupa Goodbye to Gravity și Pascu Alex care era prieten bun cu noi. Mai e vorba și de cei care au ramas în urma cu afecțiuni destul de grave. Pavlos Popovici, cel mic, care l-a scos pe prietenul lui în căruciorul cu rotile. Este vecinul și prietenul nostru", spune COSTI RĂDOI.

Tânărul de 16 ani este supus în continuare intervenţiilor chirurgicale într-un spital din Belgia.

"E grefat pe tot spatele până la jumătatea spatelui pe ceafă, mâinile de la umăr pana în varful degetelor. Nu mai are urechi, o bucățică dintr-o nară și două degete amputate", spune Costi.

O lege a firii spune că nu există destin mai crunt ca acela de a îți îngropa copilul. Pentru părinţii care şi-au pierdut copiii în incendiu ceea ce trăiesc acum este agonie, nu viață. Eugen Iancu se afla în străinătate împreună cu soţia sa în seara tragediei. Trebuia să fie cu ei și fiul lor, Alexandru, dar acesta a vrut să mai stea câteva luni în ţară cu fratele său. Alex era pasionat de muzică şi mare fan al trupei Goodbye To Gravity. Terminase Facultatea de Studii Economice şi lucra încă din timpul studenției.

"Știam că nu ar fi lipsit sub nicio formă de la concertul prietenului lui Alex Pascu. Eram vecini, era mentorul lui Pascu. Cine și-ar fi imaginat că se poate intampla așa ceva", spune EUGEN IANCU.  

Alex a fost printre tinerii care a ieşit pe picioarele lui din club, deși avea arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corpului.

"Ne spunea că are arse sprâncenele și că ce va face – o sa le tatueze probabil. Încerca să glumească. De la spital i s-a spus ca foarte probabil îi vor tăia trei degete pentru ca sunt distruse. Erau arse total. Se ruga de medici sa nu-i taie degetele pentru că el fără degete mai bine moare dacă nu poate să cânte la chitara. Ce rost mai are să trăiasca", își amintește EUGEN IANCU

După trei săptămîni, Alex a intrat în comă şi a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni.

"Nu te omoară arsura, ci mizeria din spitale. Bacteriile pe care vedem că și acum, după un an de zile, medicii noștri nu le recunosc. În continuare sunt medici care condiționează actul medical prin șpăgi", spune EUGEN IANCU.

La un an după incendiu, cei care trăiesc viața post Colectiv spun că România este la fel de coruptă şi lipsită de soluţii, ca cea dinainte de tragedia ce le-a schimbat definitiv existența.