MENIU

Veste cumplită pentru şoferi. Dunărea a inundat jumătate din pistă

Autoturismele nu mai pot tranzita punctul de frontieră Bechet, fiind inundată pista de acostare

Autoturismele au interdicţie de trecere prin punctul de frontieră de la Bechet, după ce Dunărea a inundat pista de acostare, în timp ce la Orşova lacul de acumulare a fost golit, pentru a putea prelua apele Dunării, în condiţiile în care este aşteptat un debit maxim al fluviului.

Autoturismele nu mai pot tranzita punctul de trecere a frontierei Bechet, după ce apele Dunării s-au revărsat şi au inundat pe o distanţă de câţiva metri pista de acostare, unde maşinile sunt debarcate sau îmbarcate pe bac.

"De duminică autoturismele nu mai pot circula prin punctul de trecere a frontierei, după ce Dunărea a inundat jumătate din pistă. Tir-urile nu au probleme, pot trece prin apă deocamdată", a declarat, luni, Marian Manafu, şef serviciu la căpitănia Portului Bechet.

În aceste condiţii, autoturismele pot traversa graniţa cu Bulgaria prin Calafat, pe podul care leagă localitatea doljeană de Vidin.

Şi în judeţul Olt, Dunărea a inundat mai multe terenuri din albia majoră a fluviului. Astfel, la Corabia sunt inundate 64 de hectare de păşune şi 18 hectare de pădure, iar în comuna Gârcov - 225 de hectare de păşune.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, toate aceste terenuri se află în zona inundabilă a Dunării. "Din datele trimise din teren, debitul la intrarea în ţară, în intervalul 18-19 mai, a fost în creştere, având valoarea de 12.700 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii mai - 7.250 de metri cubi pe secundă. În judeţul Olt, nivelurile cursurilor de apă se situează sub cotele de apărare", menţionează reprezentanţii ISU Olt într-un comunicat de presă transmis luni.

În judeţul Mehedinţi, autorităţile au decis golirea lacului de acumulare de la Orşova pentru a putea prelua apele Dunării, în condiţiile în care este aşteptat un debit maxim al fluviului, de 13.500 metri cubi pe secundă.
Astfel, în lacul secat au rămas doar gunoaie, iar multe dintre ambarcaţiunile acostate la Orşova au rămas pe uscat.

Măsura este prevăzută în convenţia internaţională dintre România şi Serbia, angajaţii de la Hidrocentrala Porţile de Fier I golind lacul de acumulare de la Orşova prin pornirea deversoarelor de la Barajul Portile de Fier I, atunci când debitul Dunării depăşeşte 11.000 de metri cubi pe secundă.

La sfârşitul săptămânii trecute, în urma pornirii deversoarelor de la Porţile de Fier I, în aval de baraj, în localităţile Gârla Mare şi Salcia au fost inundate zeci de hectare de păşuni şi culturi de grâu, apele revărsate ale fluviului înaintând de la mal aproximativ un kilometru. Potrivit directorului Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, debitul Dunării la intrarea în ţară a ajuns, luni, la 12.700 de metri cubi pe secundă, fiind depăşite cotele de atenţie şi inundaţie pe anumite sectoare în judeţul Mehedinţi.
Astfel, la Gruia, cota de atenţie a fost depăşită cu 90 de centimetri, ajungând la 700, în timp ce la Calafat a fost depăşită cota de inundaţie, ajungând la 680.

Directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin a mai spus că în prezent nu sunt probleme legate de traficul pe Dunăre, acesta fiind redus în această perioadă.

Guvernul va constitui la Craiova un centru regional de comandă pentru inundaţii, care va fi coordonat de către ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, având în subordine toate instituţiile implicate din zonă, a anunţat, luni, premierul Victor Ponta.

"Mai repede de o săptămână nu vom putea sta liniştiţi", a spus Ponta, arătând că viitura de pe Dunăre, din Serbia, prezintă un pericol extrem de ridicat.

La rândul său, vicepremierul Dragnea a precizat că de la Craiova va monitoriza în principal situaţia digurilor de pe Dunăre.

Duminică, Dragnea a anunţat că debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până în 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora. El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion de saci de nisip, cu personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a spus, luni, la comandamentul pentru inundaţii de la Guvern, că, din datele hidrologilor, maximul viiturii pe Dunăre va fi în jur de 25 mai, la intrarea în ţară.

Mai multe articole despre:
graniţă Bechet INUNDAŢII BECHET