MENIU

VESTE BUNĂ. Românii ar mai putea avea încă O ZI LIBERĂ

<p>Compania unde ai libertatea să &icirc;ţi stabileşti singur programul</p>

Senatorii din Comisia pentru cultură propun ca Ziua Unirii Principatelor Române să fie sărbătoare legală nelucrătoare.

Propunerea legislativa prevedea initial ca 24 ianuarie sa fie declarata doar "sarbatoare legala", nu si "nelucratoare". Prin proiect se mai prevede ca autoritatile administratiei publice centrale vor organiza sau vor sprijini logistic si material manifestarile publice dedicate acestei zile, scrie 9am.ro.

"Vointa si curajul iesenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca trebuie recunoscute de intreaga natiune romana drept un exemplu de solidaritate si sacrificiu, de afirmare a conttiintei nationale. (…) Sacrificandu-si capitala, moldovenii au dat romanilor o tara. Consideram anormal sa ziua de 24 ianuarie sa fie un simplu prilej de discursuri, o zi a carei semnificatie profunda in devenirea noastra nationala si statala sa se piarda cu trecerea timpului. 24 ianuarie semnifica, practic, ziua de nastere a statului national mopdern roman si romanii nu trebuie sa uite acest lucru. (…) Recunoasterea ca sarbatoare legala este un gest simbolic care confera acestei sarbatori statutul binemeritat, deoarece exista un adevar istoric de netagaduit: Romania s-a nascut la Iasi", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii au preluat in aceasta expunere de motive din textul Proclamatiei "Romania s-a nascut la Iasi!", din 24 ianuarie 2010, ai carei semnatari sunt mentionati ca "autori" ai propunerii legislative – Primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nechita, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, academicieni si rectori ai unor universitati din Iasi.