MENIU

Verdict-bombă de la Banca Mondială: Pensiile speciale din România, în aer - Cum vor fi desființate - 4 scenarii pentru pensiile militare

Verdict-bombă de la Banca Mondială: Pensiile speciale din România, în aer - Cum vor fi desființate - 4 scenarii pentru pensiile militare

A venit raportul-bombă care aruncă în aer pensiile speciale din România. Potrivit unor surse, Banca Mondială a spus clar: se desființează veniturile speciale și nici nu vor apărea altele noi. Crește și vârsta de pensionare pentru cei care obișnuiau să se pensioneze la 40-50 de ani, potrivit recomandărilor din raportul Băncii Mondiale, obținut de Realitatea PLUS.

Sunt mai multe modificări în Raportul de la Banca Mondială, obținut de Realitatea PLUS, ce țin de recomandările Comisiei Europene și de angajamentele asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sunt surse care susțin că Banca Mondială a spus clar: se desființează veniturile speciale și nici nu vor apărea altele noi. Un detaliu extrem de important din Raportul Băncii Mondiale este și acela privind creșterea vârstei de pensionare pentru anumite categorii.

Potrivit Raportului, reforma pensiilor speciale trebuie să ducă, în primul rând, la scaderea cheltuielilor bugetare cu aceste venituri, apoi vechimea în muncă se va alinia la sistemul general, astfel că și aceste categorii de pensionari ar trebui să iasă la pensie la fel ca orice român de rând.

Astfel că pensiile vor fi pe bază de contributivitate, iar pentru sumele pentru care nu se platesc contributii sa se plătească in impozit. În plus, Banca Mondială transmite clar că nu se vor crea noi categorii de pensii speciale. 

Banca Mondială a prezentat recomandări pentru fiecare categorie în parte, a pensionarilor speciali.

CUM SE VOR DESFIINȚA PENSIILE SPECIALE
- Scăderea cheltuielilor bugetare
- Vechimea minimă crește
- Fără noi categorii de „speciali”
Sursa: Realitatea PLUS

CUM SE VOR DESFIINȚA PENSIILE SPECIALE
- Principiului contributivității
- Impozitare progresivă
- Obligativitatea vechimii în muncă
Sursa: Realitatea PLUS

RĂSPUNSUL BĂNCII MONDIALE CU PRIVIRE LA PENSIILE MILITARE

De exemplu, în cazul pensiilor militare, Banca Mondială a explicat patru scenarii, potrivit Realitatea PLUS.

Primul scenariu ia în calcul o vechime în muncă de 25 de ani, iar pensia va fi 65 la sută din venituri, iar al doilea scenariu are o perioadă de referință de 12 luni și prevede o scădere a cheltuielilor bugetare de maximum 2 la sută, însă experții atrag atenția că acest scenariu nu va aduce o scădere în următoarea perioadă.

Al treilea scenariu prevede modificarea formulei de calcul, însă nici acesta nu va duce la o scădere semnificativă a cheltuielilor de la buget.

Ultimul scenariu prevede calcularea pensiilor din veniturile din intreaga cariera. 

PENSIILE MILITARE, CALCULE PROPUSE DE BANCA MONDIALĂ

Scenariul 1
- Carieră de 25 de ani
- Pensie: 65% din venituri

Scenariul 2
- Perioada de referință: 12 luni
- Cheltuielile totale cu pensiile scad cu cel mult 2%
- Impact modest asupra cheltuielilor

Scenariul 3
- Modificarea formulei de calcul
- 45% pentru pensie la o carieră de 25 de ani în sistem
- În 2027 vor scădea cheltuielile bugetare

Scenariul 4
- Se prelungește perioada de referință de 6 luni
- Pensia, calculată în funcție de media întregii cariere

Sursa: Realitatea PLUS

Sunt mai multe aspecte, recomandări în funcție de categoriile de pensionari speciali.

O altă recomandare este și desființarea pensiilor pentru angajații din aviația civilă, transmite Realitatea PLUS.

Planul de pensii pentru personalul aviaţiei civile oferă o pondere mai mare a beneficiului în comparaţie cu alte pensii de serviciu (cu excepţia magistraţilor). Spre deosebire de alţi beneficiari de pensii de serviciu, participanţii la aviaţia civilă nu sunt angajaţi în sectorul public şi mulţi dintre ei lucrează în sectorul privat. Rata de pensionare redusă semnificativ (pe care proiectul de lege întocmit de Guvern o unifică în categoria la 52) nu este legată de pierderea capacităţii de muncă, deşi pentru unii participanţi la plan ar necesita schimbarea rolului în carieră sau schimbarea carierei în întregime. Ar trebui luată în considerare fezabilitatea închiderii planurilor de pensii pentru noii intraţi sau a limitării acestora în alt mod, se arată în Raportul Băncii Mondiale, potrivit agerpres.ro.

PENSIILE SPECIALE ALE MAGISTRAȚILOR

Modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor este o altă recomandare a Băncii Mondiale.

„În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparaţie cu prestaţia generală a sistemului de pensii datorită garanţiei mai mari a ratei de înlocuire şi a unei abordări mai generoase de calcul a beneficiilor, aceste inegalităţi se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepţia magistraţilor. Pentru magistraţi, situaţia este inversă. Nu numai că beneficiul este mult mai mare decât în sistemul general, dar indexarea pe salarii este şi mai generoasă, crescând inegalitatea în timp. O analiză juridică ulterioară este necesară pentru opţiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curţii Constituţionale care protejează beneficiul magistraţilor. Cu toate acestea, o astfel de schimbare ar contribui la reducerea celor mai izbitoare inegalităţi din sistemul de pensii”, potrivit Raportului Băncii Mondiale, relatează agerpres.ro.