MENIU

Vești proaste! Concedieri la o companie din România

<p>Răzvan Cuc</p>

Se adeverește ce a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor! TAROM anunță concedieri după pierderi financiare-record și în primele patru luni ale acestui ani! Sindicatele au fost deja notificate că ar urma să fie dați afară peste 300 de oameni. 

Răzvan Cuc a anunțat de o lună că restructurarea companiei TAROM este mai mult decât necesară și că aceasta nu se face pentru că așa vrea ministrul sau directorul companiei. Ministrul Transporturilor declara atunci că, cel puțin în momentul de față, numărul de angajați este mai mare decât pot aduce aeronavele venituri.

TAROM a notificat sindicatele că urmează să restructureze peste 300 de locuri de muncă. 

Consiliul de Administraţie, controlat de Ministerul Transporturilor, a decis ca schema de personal să fie redusă cu 320 de posturi.

Informaţia apare disimulată într-un document transmis celor opt sindicate active din cadrul TAROM, prin care angajaţii sunt notificaţi privind intenţia de concediere colectivă pentru a rentabiliza compania, relatează Libertatea.

Compania a înregistrat pierderi financiare-record, de aproape 63 de milioane de lei, doar în primele patru luni din acest an. Adică peste 107.000 de euro pe zi sau 4.600 de euro pe oră. 

În 2018, la o cifră de afaceri de peste 252 de milioane de euro, TAROM a înregistrat profit ZERO şi o pierdere de aproape 39 de milioane de euro.

Notificarea transmisă sindicatelor mai include şi o reorganizare a mai multor departamente, printre care şi Direcţia Economică.

„În ceea ce priveşte numărul poziţiilor de management şi coordonare, acestea se vor reduce de la 60 de posturi la 28 de posturi”, potrivit documentului citat de Libertatea.

TAROM operează 25 de aeronave, cu o organigramă aprobată de 2.072 de posturi.

Dintre aceste, sunt ocupate în prezent doar 1.867. După decizia Consiliului de Administrație, vor fi disponibilizate 115 persoane, adică sub 6% din organigrama după care funcţionează TAROM în prezent.

În același document este adusă în discuţie şi productivitatea muncii în structurile operatorului de stat, care este „de la 1,7 până la 3,5 ori mai mică” faţă de ceilalţi competitori.

La sfârșitul lunii august, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că 300 de posturi aferente direcţiilor de achiziţii, economică şi comercială vor fi restructurate de către consiliul de administraţie, iar acestea doar pentru început, întrucât dintre cei 470 de angajaţi ai departamentelor tehnice, mulţi nu lucrează la întregul lor potenţial.

Răzvan Cuc: "La Tarom sunt mai mulți angajați decât pot aduce aeronavele venituri!"

Ministrul anunța atunci că vrea să înfiinţeze un centru separat pentru angajaţii din domeniul tehnic pentru a le permite să lucreze pentru mai multe companii în afară de TAROM.

„Din cei aproximativ 470 de angajaţi de la tehnic, o parte, aşa m-a informat şi pe mine managementul TAROM, o parte nu lucrează la întregul potenţial. Ce se întâmplă? Noi trebuie să ne uităm şi la trecut un pic. Adică dacă ne uităm la încasările din ultima perioadă, la încasări care se fac de la terţe companii o să vedeţi că au fost în continuă scădere. Şi atunci cred că trebuie dat un imbold şi cred că trebuie făcut un centru separat astfel încât ei să înceapă să lucreze pentru tot mai multe companii, nu numai pentru TAROM”, a explicat Răzvan Cuc.