MENIU

Variola maimuțelor a pus lumea medicală pe jar. OMS, întâlnire de urgență

Noul virus tinde să devină pandemic. Foto/Profimedia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) convoacă o întâlnire de urgență pentru a discuta despre focarul de variola a maimuței.

Principalele subiecte de discuție vor fi modalitățile de transmitere a bolii, prevalența acesteia în rândul bărbaților gay și bisexuali, precum și situația vaccinurilor.

Cazuri de variolă a maimuței au fost deja detectate în 10 țări . Acestea sunt SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Franța, Suedia și Australia.

Cum se transmite boala

Boala se transmite prin contact fizic direct și picături în aer și este răspândită în principal în rândul copiilor din Africa. Simptome: febră, dureri de spate și musculare, frisoane și oboseală. Evoluția bolii este însoțită de febră, intoxicație generală și apariția unei erupții pe piele.

Perioada de incubație este de la 5 la 21 de zile. Rata mortalității variază de la 4 la 22%. Cele mai multe decese apar la grupele de vârstă mai mici.

Variola maimuței are o rată a mortalității de 1% până la 11%, spun experții. De asemenea, aceștia au anunțat crearea unor teste pentru depistarea cazurilor de infecție, care pot fi folosite în condiții non-laboratoare, adică „la patul pacientului”.

În Marea Britanie au găsit 11 cazuri noi de infecție la om cu variola maimuțelor. 30 de persoane s-au îmbolnăvit în Spania, 23 în Portugalia.