MENIU

Valul de concedieri din insolvențe, mai dur ca niciodată. Harta pericolului

<p>insolvențe 2015</p>
<p>insolvențe 2015</p>

Economia României înregistrează un paradox fără precedent: numărul insolvențelor s-a redus semnificativ în 2015, comparativ cu anul trecut, însă impactul lor este mult mai devastator. Numărul de locuri de muncă puse în pericol e cu aproape 10% mai mare.

Pierderile financiare propagate în economie de firmele insolvente sunt cu 163% mai mari în 2015, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%, potrivit unui studiu Coface.

„Analizand evolutia insolventelor observam un paradox fara precedent in Romania: desi numarul procedurilor de insolvente deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%. Astfel, putem afirma ca scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza", spune Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.

Numărul de salariaţi ai firmelor intrate în insolvenţă în prima jumătate a anului 2015 este de 44.775, cu 9% mai mulţi decât anul trecut.

Din analiza Coface rezulta ca pe parcursul primului semestru al anului 2015 s-au deschis 5,524 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 57% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 12.862 de proceduri noi de insolventa.

Textilele, Constructiile si HORECA ocupa podiumul insolventelor

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, avem o supriza reprezentata de ocuparea primei pozitii de catre Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte.

Constructiile, HORECA, Activitatile recreative si industria metalurgica raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. In graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente raportat la 1.000 de firme active.

In ciuda scaderii puternice a numarului de insolvente, contractie este relevanta doar din punct de vedere statistic, deoarece impactul negativ propagat in economie este mai mare.

Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 45 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere.

Desi numarul insolventelor nou deschise in prima jumatate a anului curent a scazut la jumatate, impactul financiar generat in economie (estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active) este cu +163% mai mare, iar impactul social (estimat prin numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute) este in crestere cu +9%.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a scazut in perioada analizata in toate zonele tarii. Elementul surpriza este numarul de insolvente din Bucuresti, care scade cu -49%. Pe prima pozitie ramane zona de N-V, cu o scadere de -52%.



Mai multe articole despre:
faliment COFACE insolvenţe