MENIU

Valeriu Gheoghiță: Maladia COVID-10 este o cauză importantă de deces. Boala, în sine, generează aceste evenimente trombotice

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Cauzele care par a fi implicate în aceste evenimente trombotice, care sunt extrem de rare, sunt legate de o activiate imunologică a organismului. "Se estimează că dacă ar fi o problemă legată de o particularitate a răspunsului imun, aceste evenimente se instalează de la prima doză. Drept pentru care, dacă nu s-au instalat la prima doză, e puțin probabil să se instaleze la a doua doză", a afirmat astăzi, la Realitatea PLUS, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Potrivit medicului, maladie COVID-10 este o cauză importantă de deces și, din păcate, unele dintre complicații care apar sunt legate tocmai de aceste evenimente trombotice. Boala, în sine, generează aceste evenimente trombotice, spune Gheorghiță. 

"Am înțeles această opinie, o împărtășesc, însă aș vrea să stiu datele științifice legate de această recomandare", a afirmat Valeriu Gheorghiță, referindu-se la medicii care, după apariția trombozelor ca și reacție adversă la vaccinarea anti-Covid, nu mai recomandă imunizarea cu vaccinul care a dus la această reacție rară, dar extrem de severă.

Potrivit medicului militar, cauzele care par a fi implicate în aceste evenimente trombotice, care sunt extrem de rare, sunt legate de o activiate imunologică a organismului.

"Se estimează că dacă ar fi o problemă legată de o particularitate a răspunsului imun, aceste evenimente se instalează de la prima doză. Drept pentru care, dacă nu s-au instalat la prima doză, e puțin probabil să se instaleze la a doua doză. Tocmai de aceea, recomandare la acest moment este ca persoanele care după o primă doză dezvoltă un eveniment trombotic confirmat medical să nu mai facă categoric cea de-a doua doză cu același tip de vaccin. De altfel, ne gândim chiar la oportunitatea vaccinării acelor persoane, adică dacă mai este cazul să facă un vaccin dintr-o altă tehnologie, ținând cont de această particularitate a răspunsului imunologic", a arătat Gheorghiță. 

Medicul a precizat însă că toate aceste cazuri vor fi evaluate medical și în funcție de condiția subiacentă, adică dacă se identifică un anunmit factor de risc,"atunci teoretic putem asuma că orice stimul din acesta imunologic ar putea să genereze un astfel de eveniment, inclusiv infecția cu SARS-CoV-2. Maladia COVID-10 este o cauză importantă de deces și, din păcate, unele dintre complicații sunt legate chiar de aceste evenimente trombotice. Boala, în sine, generează aceste evenimente trombotice. De aceea chiar e recomandat tratament anticoagulant".