MENIU

Vaccinul Pfizer, mai PUȚIN eficient în cazul persoanelor obeze. Ce recomandă cercetătorii - date preliminare

Vaccin Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 Foto: Profi Media

Oamenii care suferă de obezitate ar putea avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru a beneficia de protecția maximă oferită de acesta împotriva noului coronavirus. Este o ipoteză apărută în urma unui studiu făcut de cercetătorii italieni, care au urmărit nivelul de anticorpi dobândit de angajații din sănătate după ce au primit ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Primele date ale studiului arată că angajații din sănătate care suferă de obezitate au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi pe care au dezvoltat-o cei sănătoși. 

Cercetătorii de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma au evaluat reacția anticorpilor după rapel în cazul a  248 de lucrători din domeniul sănătății. La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat anticorpi. La persoanele supraponderale și obeze însă, răspunsul imunitar a fost ”atenuat”.
”Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu Covid-19, este obligatoriu să faceți o strategie eficientă de vaccinare pentru acest subgrup.
Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicații importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare pentru Covid-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, vaccinarea persoanelor obeze cu o doză suplimentară de vaccin sau cu o doză mai mare ar putea fi opțiuni care să fie evaluate la acest segment de populație”, se arată în concluziile studiului, citat de The Guardian. 

Despre riscul dat de obezitate în cazul infectării cu Sars-Cov-2 a mai atras atenția și un studiu anterior, conform căruia crește cu aproape 50% riscul decesului din cauza Covid și cu peste 100% pe cel de a dezvolta forme severe ale bolii, care necesită spitalizarea. 

Acest lucru ar putea fi cauzat și de faptul că, în general, persoanele obeze suferă și de alte afecțiuni asociate, precum boli de inimă și diabet de tip 2. Excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină și inflamația, care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor. 

Într-un alt studiu care a urmărit nivelul de anticorpi al angajaților din sănătate din Brazilia, Danny Altmann, profesor imunolog la Imperial College din Londra, a concluzionat că infecția cu Sars-CoV-2 apare mai des la oamenii cu un indice al masei corporale mai mare, aceștia având și tendința unui răspuns imunitar mai scăzut la infectare.

Cercetări similare au fost făcute și în ceea ce privește vaccinul antigripal. Potrivit rezultatelor, în cazul persoanelor obeze, vaccinul are o eficiență redusă la jumătate față de cele sănătoase.