MENIU

USR, atac la Iohannis: ”Nu se pot câștiga alegerile din primul tur decât dacă ești Ceaușescu”

Șeful de campanie la prezidențiale al lui Dan Barna, Cătălin Drulă, îi dă replica lui Ludovic Orban, după ce șeful PNL a spus că Iohannis poate câștiga din primul tur: ”Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur decât dacă ești Nicolae Ceaușescu”.  Drulă îl acuză pe Orban că este la limita ”Fake News-ului”, cu aceasta declaratie. El îi mai cere liderului PNL să îl convingă pe Klaus Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna, pentru că românii ”au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur”.

Drulă spune că, potrivit Constituției, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din numărul total de alegători, iar având în vedere prezența tipică un candidat trebuie să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Totodată, Drulă îi cere lui Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna.

Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, practic vorbind. Conform Constituției actuale, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din NUMĂRUL TOTAL de alegători înscriși pe liste, NU 50%+1 din cei PREZENȚI la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale. La prezența tipică (de ex. Tur 1 2014 - 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Evident, așa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIV-lea Congres”, a scris Drulă pe Facebook. 

Conform legii, pentru a fi declarat câștigător din primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de jumătate din voturile tuturor alegătorilor înscriși în listele electorale, adică peste 9 milioane de voturi. La ultimele alegeri, în 2014, în primul tur au fost prezenți 9,7 milioane de alegători.

Acesta a adăugat că informația înaintată de Ludovic Orban potrivit căreia Iohannis poate câștiga alegerile prezidențiale din primul tur ”este la limita fake-news-ului”.

Potrivit USR-istului, miza este dacă va fi și Dan Barna în turul doi și va fi o competiție ”pe bune” sau va fi Viorica Dăncilă, iar ”PSD-ul va primi astfel un colac de salvare”.

Drulă a făcut apel la Ludovic Orban ”să păstreze această luptă corectă și să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2”.

De asemenea, șeful de campanie  cere liderului PNL să îl convingă pe Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna, pentru că românii ”au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la Târgoviste, că PNL și Klaus Iohannis pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur de scrutin.

„Vă cer ca în 2019 să câștigăm alegerile din primul tur”, le-a transmis Orban simpatizanților PNL.

„Putem, fără niciun fel de problemă, să câștigăm alegerile, încă din primul tur, cu un scor la care nu se așteaptă nimeni. Vă garantez că avem această capacitate de a le câștiga, chiar la o diferență foarte mare de al doilea clasat, atât datorită faptului că președintele Iohannis este singurul candidat la președinție care are statura necesară, experiența necesară și capacitatea de a transforma în bine, România, cât și datorită organizației extraordinare a Partidului Național Liberal, de aici, și care sunt convins că se va bate cu toată tăria pentru a câștiga alegerile în fiecare localitate”, le-a transmis Ludovic Orban liberalilor.