MENIU

Urmează un val de concedieri în firmele mici şi mijlocii. Care e motivul

Concedieri

Creşterea salariului minim cu 16% de la 1 februarie i-ar putea împinge pe unii patroni să închidă afacerea, să opereze concedieri sau să treacă o parte din salariaţi pe jumătate de normă.

Creşterea salariului minim cu 16% de la 1 februarie, la 1.450 de lei, este o măsură cu impact negativ mai ales asupra afacerilor mici, care i-ar putea împinge pe unii patroni să închidă afacerea sau să taie din beneficiile angajaţilor, să treacă o parte din salariaţi pe jumătate de normă, să opereze concedieri sau să crească preţurile, în condiţiile în care şi angajaţii mai bine plătiţi ar putea cere creşteri salariale, spun economiştii consultaţi de News.ro.

Efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plăţii "la negru" în anumite categorii de afaceri şi stimularea economiei gri, parţial fiscalizate, în timp ce, într-un caz fericit, măsura ar putea ajuta la ieşirea României din modelul economic actual, bazat mai ales pe salarii mici.

Problema salariului minim este una intens dezbătută de către economişti. Unii se opun ideii de salariu minim, considerat o barieră de intrare pe piaţa muncii care îi afectează mai ales pe salariaţii cel mai puţin calificaţi, ce pierd contactul cu locurile de muncă plătite legal şi depind fie de munca "la negru", fie de asistenţa socială, deci de guvern.

În acest fel, salariul minim poate fi considerat, spun aceşti economişti, chiar o încălcare a dreptului la muncă, pentru că le interzice salariaţilor săraci să lucreze.

Pe de altă parte, alţi economişti susţin salariul minim, pe care îl leagă de anumite drepturi sociale precum dreptul la un "salariu decent", potrivit analiştilor citati.

Mai multe articole despre:
concedieri