MENIU

UE a adoptat a 5-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei: când va începe EMBARGOUL asupra cărbunelui și ce ale PENALIZĂRI au fost decise

UE vs Rusia

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, astăzi, a cincea rundă de sancțiuni pentru Rusia, după propunerea venită din partea Comisiei Europene. Odată aprobate de Consiliul UE, sancțiunile vor intra în vigoare imediat după publicarea actului legislativ în Jurnalul Oficial al UE. Cât privește embargoul UE asupra cărbunelui rusesc, această măsură va fi pusă în aplicare începând cu luna august.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE include și o interdicție asupra navelor rusești, cu mai multe excepții; interzicerea transportului rutier din Rusia și Belarus, cu o serie de excepții; precum și alte interdicții de export și import, relatează The Kyiv Independent. 

UE va sancționa, de asemenea, companiile ale căror produse sau tehnologie au jucat un rol în războiul din Ucraina, oligarhi și oameni de afaceri cheie, oficiali de rang înalt de la Kremlin, susținători ai dezinformarii și membrii familiei unor persoane deja sancționate, mai arată sursa citată. 

Potrivit G4Media.ro, cele mai importante sancțiuni din noul pachet de sancțiuni:

- interdicție la import de cărbune din Rusia începând cu august 2022. Aceste importuri sunt cifrate la 8 miliarde de euro anual

- interdicție la import de ciment, lemn din Rusia

- interdicție la export de tehnologie către Rusia

- închiderea porturilor europene pentru navele ruse (cu excepția transporturilor de medicamente, produse energetice și produse agricole)

- noi bănci ruse rămase fără acces pe piețele financiare internaționale

- interdicție pentru transportul de mărfuri din Rusia, cu camioanele, pe șoselele din UE (cu excepția medicamentelor, produselor agricole)

- interdicții legate de piața criptomonedelor