MENIU

Ungaria și Polonia se întrec în statul de drept cu UE. Vor să monitorizeze toate celelalte țări membre

Ungaria și Polonia se întrec în statul de drept cu UE

Ungaria şi Polonia vor să înființeze un institut comun prin care să evalueze în ce măsură respectă statul de drept fiecare țară din Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut luni de ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după întâlnirea cu omologul polonez, Zbigniew Raum, la Budapesta. ”Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a transmis oficialul ungar.

Anunțul vine în contextul în care Bruxelles-ul va analiza în curând raportul UE privind statul de drept.

Ministrul ungar de Externe a subliniat că se așteaptă ca raportul să fie mai degrabă o declaraţie politică decât o evaluare bine întemeiată. De aceea este necesară și înființarea noului Institut, care să examineze în ce măsură a respectat statul de drept fiecare membru al UE. Astfel, va fi evitată aplicarea ”standardelor duble” în cazul Ungariei și Polonia, a spus Peter Szijjarto.

”Scopul Institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti. Există destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”, a mai declarat ministrul de la Budapesta.


La rândul său, ministrul polonez a precizat că noul Institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE. ”O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică”, a transmis Zbigniew Rau.

Anunțul vine în contextual în care, de mai mulți ani, guvernele celor două țări sunt angrenate într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice. Deşi ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile europene, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct, amintește Agerpres.

Mai mult, la ultimul summit al UE, a fost luată în discuție varianta condiționării alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Varşovia şi Budapesta au amenințat că își vor folosi dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care ar afecta alocarea banilor. Recent, și Ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a denunțat folosirea statului de drept ca instrument de șantaj în UE pentru diverse scopuri politice.

Mai multe articole despre:
ungaria polonia stat de drept ue