MENIU

Unde se află Putin și cine e misteriosul său prieten care-l sfătuiește cum să ducă războiul din Ucraina - Ce pun la cale cei doi

Vladimir Putin

Apar tot mai multe teorii legate de locația în care se află Vladimir Putin și cât de izolat este. Totuși, se pare că liderul de la Kremlin îl are alături pe cel mai influent om din anturajul lui: Iuri Kovalciuk, care până în 2020 se impunea ca al doilea om de facto din Rusia. 

Vladimir Putin, fost ofițer KGB, a fost întotdeauna un om deosebit de secretos. În primăvara și vara anului 2020, liderul de la Kremlin a fost în carantină la reședința sa din Valdai. Potrivit mai multor surse din administrație, el a fost însoțit acolo de Iuri Kovalciuk.

Kovalciuk este cel mai mare acționar la Rossia Bank și controlează mai multe instituții media aprobate de stat. Este prieten apropiat și consilierul de încredere al lui Putin încă din anii 1990.

Putin și Kovalciuk sunt inseparabili, iar sursele spun că cei doi își fac de mult planuri pentru a restabili măreția Rusiei. Potrivit oamenilor care cunosc conversațiile dintre Putin și consilierii săi din ultimii doi ani, președintele și-a pierdut complet interesul pentru prezent. În schimb, el și Kovalciuk sunt tot mai obsedați de trecut.

Analiștii spun că, în anii 1990, când Putin și Kovalciuk s-au întâlnit pentru prima dată, amândoi regretau căderea Uniunii Sovietice. Occidentul, cred ei, a profitat de slăbiciunea Rusiei pentru a aduce NATO cât mai aproape de granițele țării.

"Avem infrastructura NATO direct în fața casei noastre. Mai mult de atât, este discutată aderarea Ucrainei. Ei ne spun că nu o să se întâmple mâine. Atunci când?", spunea Vladimir Putin în februarie.

Analiștii nu cred că momentul invadării Ucrainei a fost ales întâmplător. Singurul lider occidental pe care Putin îl respecta a fost cancelarul german Angela Merkel. Odată cu plecarea ei de la putere, nimic nu mai stă între Putin și planurile sale.

Se pare că Vladimir Putin este tot mai izolat. Nu se mai întâlnește cu prietenii. În ultimii ani, de la începutul pandemiei, el a întrerupt majoritatea contactelor cu alți oameni și a impus un protocol strict: nimeni nu îl poate vedea fără o săptămână de carantină înainte.

Cei din anturajul lui Putin au încercat să îl convingă că este singurul care poate salva Rusia încă din 2003, când s-a gândit să demisioneze. Câțiva ani mai târziu, Dimitri Medvedev a fost ales ca succesor, doar ca să fie înlocuit tot de Putin după patru ani. 

 

Mai multe articole despre:
putin Kovalciuk rusia razboi in ucraina