MENIU

Unde devine tulpina OMICRON foarte contagioasă - Cum ne putem feri de infectare

Unde devine tulpina OMICRON foarte contagioasă - Cum ne putem feri de infectare

Omicron amenință din ce în ce mai mult sănătatea oamenilor de sărbători. Cum poți preveni infectarea în călătoriile cu avionul, unde noua tulpină devine extrem de contagioasă.

Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2, mult mai contagioasă decât celelalte variante de până acum, se răspândește foarte rapid în spațiile închise. Un mediu ideal pentru tulpina supermutantă este chiar avionul.

În cursele aviatice, oamenii se pot infecta de două sau chiar de trei ori mai rapid, mai ales cu varianta OMICRON, supercontagioasă, arată ultimele studii. Avertismentul vine în contextul în care, în această perioadă, călătoresc mult mai multe persoane, în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Omicron a devenit deja tulpina dominantă în SUA. În doar câteva săptămâni reprezintă mai mult de 70% din cazurile noi. Tulpina Omicron a virusului Sars-CoV-2 se răspândește rapid deja și în țările din Uniunea Europeană, cele mai multe anulând evenimentele speciale de Crăciun sau de Anul Nou și impunând restricții dure pentru următoarele săptămâni. Se încearcă în acest fel să fie asigurate toate condițiile pentru limitarea răspândirii, în așteptarea creșterii considerabile a numărului de spitalizări în următoarea perioadă, presiunea pe sistemul sanitar devenind din nou foarte mare.

Potrivit cercetătorilor, o persoana infectată cu noua variantă OMICRON de coronavirus poate transmite boala, în medie, altor trei până la cinci persoane.

REGULI pentru a preveni infectarea - Cele mai bune sfaturi pentru pasageri

Pasagerii ar trebui să evite contactul cu alte persoane și să evite să atingă suprafețele care sunt atinse frecvent de alte persoane.

De asemenea, cei care stau unul lângă altul în avion, ar trebui să mănânce pe rând, pentru a nu-și da masca de pe față în același timp.

În plus, există locuri mai sigure și mai puține sigur la bordul unui avion, mai susțin specialiștii. De exemplu, la clasa business pasagerii sunt mai în siguranță decât la economy, potrivit bloomberg.com, scrie ziare.com. Clasa business poate fi mai sigură decât cea economică, a declarat David Powell, medic și consilier medical al Asociației Internaționale de Transport Aerian.

SIMPTOMELE specifice OMICRON 

Aproape 89% dintre persoanele care s-au infectat cu mutația Omicron prezintă un „semn” inițial. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, pacienții prezintă o tuse seacă și „mâncărimea gâtului”. Experții spun că este o senzație de iritație diferită de durerea de gât. Alte simptome sunt și durerile musculare moderate, oboseala extremă, nasul înfundat și strănuturile.