MENIU

Undă verde pentru pașaportul COVID-19! CUM obții certificatul digital verde în 8 PAȘI  

Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea din 1 iulie 2021. De joi, toți românii care vor să călătorească în țările UE pot descărca pașapoartele COVID-19 de pe site-ul certificat-covid.gov.ro. Care sunt cei 8 pași ce trebuie urmați?

Certificatul digital COVID al UE va fi accesibil pentru toată lumea și va acoperi vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19; va fi gratuit și va fi disponibil în toate limbile UE; va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie; va fi securizat și va include un cod QR semnat digital; statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare pentru deținătorii unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică.

Certificatul verde de vaccinare COVID-19 va fi disponibil în România de joi, 1 iulie. 

Certificatul va putea fi folosit de 3 categorii de persoane

- persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19

- persoane care au trecut prin boală - prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat

- absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.

Cele trei variante de situații - vaccinare, trecere prin boală, test - vor dovedi că posesorul certificatului verde este o persoană care are un risc mai mic de a transmite boala, în condițiile în care situațiile epidemiologice și măsurile luate variază de la o țară la alta.

De unde se poate descărca certificatul verde COVID - Care este site-ul pus la dispoziția românilor

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS, ce va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro

CUM obții certificatul digital COVID-19 în 8 PAȘI  

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Pentru mai multe informații, înainte de a călători, consultați site-ul sau aplicația Re-open EU: https://reopen.europa.eu/ro/

Cei 8 PAȘI pentru a obține pașaportul COVID-19, prezentați de STS:

Procesul electronic de obținere a pașaportului COVID-19 durează de la câteva secunde până la cel mult o oră. 

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde "Certificat nou".

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul "CNP", urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea "Paşaport/Act de identitate" şi completează câmpurile care cuprind: "Ţara care a emis paşaportul", numărul "paşaportului sau al cărţii de identitate", iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcţie de categorie, se completează:

* Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

* Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

* Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail, mai precizează STS și în prezentarea de pe Facebook.

ATENȚIE! Certificatul digital nu poate fi folosit, singur, ca document de călătorie. La nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, începând cu 1 iulie, în care să poată fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare va putea fi folosită și adeverința de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european. De la 15 august 2021, certificatul digital european nu va fi obligatoriu, ci va fi folosit ca un document ce va ușura situația celor care călătoresc, pentru evitarea, de exemplu, a carantinei impuse de anumite țări. 

PRECIZĂRI importante de la STS:

1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5 La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

CUM procedează românii care nu au acces la internet pentru a obține pașaportul COVID

Pentru persoanele care nu au acces la internet se va face la fel ca și la programare la vaccinare. Certificatele pot fi descărcate fizic în două feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent. Certificatele vor putea fi ridicate și în format metric, pe hârtie, va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei.

Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători

Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, iar acest lucru se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Același principiu se aplică și drepturilor resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre. Adeverința electronică verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverință de testare sau o adeverință de vindecare.

TOATE explicațiile despre certificatul verde COVID AICI . Accesează linkul pentru a vedea CUM va arăta documentul electronic.

Citește și Românii vor putea călători în UE cu pașaportul digital COVID-19 - De unde poate fi descărcat certificatul verde de la 1 iulie

Reamintim CE este certificatul digital al UE privind COVID-19. Ultimele informații vin de la Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare, pe pagina de Facebook RO Vaccinare.
 
Toți cetățenii UE care
au fost vaccinați
au un rezultat negativ la un test
s-au vindecat de COVID-19
vor putea demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID.
Certificatul este eliberat gratuit de autoritățile lor naționale și este recunoscut de toate cele 27 de state membre ale UE, precum și de Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Certificatul va fi disponibil în limba națională și în engleză. Acesta constă dintr-un cod QR afișat pe un dispozitiv (cum ar fi un telefon inteligent sau o tabletă) sau tipărit și o semnătură digitală, verificată prin intermediul EU Gateway.
Când va fi disponibil certificatul digital al UE privind COVID?
Certificatul va deveni activ începând cu 1 iulie 2021 și va fi gratuit. Sistemul va funcționa timp de 12 luni, începând de la 1 iulie.
În cazul în care o țară nu este pregătită să elibereze certificate la 1 iulie, există o perioadă de tranziție de șase săptămâni, în care pot fi utilizate și alte formate, care ar trebui să fie acceptate și în alte țări ale UE.
Cum va facilita certificatul digital al UE privind COVID călătoriile în interiorul UE?
Certificatul vă va permite să călătoriți mai ușor prin UE, constituind dovada că ați fost vaccinat, că ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau că v-ați vindecat după ce ați contractat boala.
Certificatul digital al UE privind COVID va putea fi verificat rapid și va ajuta la preîntâmpinarea utilizării certificatelor false în întreaga UE.
Certificatul nu este un document de călătorie. Nu va fi suficient pentru a putea călători, veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de o altă formă de identificare.
De asemenea, pentru a călători, nu este obligatoriu să aveți certificatul, dar posesia lui ar trebui să vă ușureze călătoriile. Dacă aveți un certificat digital al UE privind COVID, ar trebui, în principiu, să fiți scutit de testare sau carantină.
Cum pot obține certificatul digital al UE privind COVID?
Există trei modalități de obținere a unui certificat digital al UE privind COVID:
vaccinare: ați fost vaccinat cu oricare dintre vaccinurile COVID-19
v-ați însănătoșit după o infectare cu virusul SARS-CoV-2: au trecut mai puțin de 180 de zile de la data rezultatului pozitiv al testului (PCR)
ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19: aveți un rezultat negativ la testare (PCR sau RAT)
Notă: Testele recunoscute de certificat includ testele de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), cum ar fi testele RT-PCR, și testele antigenice rapide (RAT). Călătorii ar trebui să verifice întotdeauna care sunt normele aplicabile, și anume ce teste sunt acceptate la punctele de tranzit și de destinație pentru a fi scutit de restricțiile impuse liberei circulații. Testarea anticorpilor nu este recunoscută, deși acest lucru s-ar putea schimba după lansarea sistemului.
Cetățenii UE care au fost vaccinați într-o țară din afara UE pot solicita certificatul digital al UE privind COVID din partea statului membru de cetățenie sau de reședință. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați statului membru de cetățenie sau de reședință.
Ce date include certificatul? Datele sunt sigure?
Informațiile conținute în certificatul digital al UE privind COVID se limitează la:
numele dvs.
data nașterii
data eliberării
informații privind vaccinul/testul/vindecarea
un identificator unic
Aceste date rămân în certificat și nu sunt stocate sau păstrate atunci când certificatul este verificat prin codul QR sau prin controale fizice.
Toate celelalte date medicale sunt păstrate de autoritatea națională care a emis un certificat digital al UE privind COVID.
Mai multe informații pe: https://bit.ly/CE-certificat-digital
Pentru mai multe informații, înainte de a călători, consultați site-ul sau aplicația Re-open EU: https://reopen.europa.eu/ro/.