MENIU

Undă verde pentru concedierea a 700 de angajaţi. Cine sunt cei restructuraţi

Minerii, puşi pe liber

Aproape 700 de salariaţi din Valea Jiului vor intra în procedura de concediere colectivă începând cu data de 1 iulie 2015.

Suma de 1,038 milioane lei ar putea fi alocată din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015 pentru plata venitului lunar de completare destinat celor 695 de salariați ce vor fi disponibilizați de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Măsura concedierii colective va afecta un număr total de 695 salariați, conform Planului de disponibilizare aprobat, informează Agerpres.

Planul de disponibilizare se va desfășura în două etape: etapa I în termen de 90 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, estimat începând cu data de 1 iulie 2015, și etapa a II-a în perioada octombrie — decembrie 2015.

'Prin proiectul de act normativ se propune aprobarea unei sume de 1.028 mii lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri are calitatea de minister de resort, în sensul prevederilor art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 — 2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare', se menționează în proiectul de act normativ.

Programul de activitate al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului pentru anul 2015 s-a întocmit în conformitate cu Planul de Închidere pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilitării închiderii minelor de cărbune necompetitive, cu prevederile Deciziei Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020 final și bugetul de venituri și cheltuieli aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 241/2015.

Butoiul cu pulbere de la CE Hunedoara, stins în ceasul al 12-lea cu un ajutor de stat. Ce urmează?

Guvernul a aprobat pe 13 mai Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unui sprijin financiar, sub forma unui împrumut din venituri din privatizare, pentru Complexul Energetic Hunedoara, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta. Decizia vine după proteste masive ale minerilor şi energeticienilor din Hunedoara, rămaşi fără bani de salarii şi cu perspectiva falimentului pentru mineritul românesc.

Premierul a declarat în şedinţa de guvern de miercuri, 13 mai, că Executivul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea sprijinului pentru Complexul Energetic Hunedoara.

"Avem o Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de OUG privind acordarea unui împrumut societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri din privatizare. E vorba de mii de oameni care aşteaptă acest lucru", a spus Victor Ponta, citat de Agerpres.

Peste 350 de energeticieni de la termocentralele Mintia si Paroseni, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au protestat marti dupa-amiaza solicitand ca Guvernul sa acorde companiei ajutorul de stat de 37,7 milioane euro, aprobat deja de Comisia Europeana.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a confirmat că proiectul de act normativ a primit toate avizele necesare adoptării. "Este un prim pas pentru rambursarea, în primul rând, a ajutorului de stat ilegal dat de guvernarea Boc, motiv pentru care compania este în situaţia în care se află", a afirmat ministrul Energiei.

Situaţie explozivă la Complexul Energetic Hunedoara

Premierul Victor Ponta declara pe 24 aprilie, la Craiova, că acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara a fost avizată de către Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă remis pe 21 aprilie, Comisia Europeană a aprobat ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni.

'Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat', se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Peste 350 de sindicalisti de la Complexul Energetic Hunedoara au protestat la Deva

Peste 350 de energeticieni de la termocentralele Mintia si Paroseni, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au protestat marti dupa-amiaza in fata sediului Prefecturii din Deva, solicitand ca Guvernul sa acorde companiei ajutorul de stat de 37,7 milioane euro, aprobat deja de Comisia Europeana.

Sindicalistii au spus ca se tem pentru viitorul complexului, mentionand ca in lipsa ajutorului de stat exista riscul ca peste 6.600 de salariati sa-si piarda locurile de munca, informeaza Agerpres.

"Dorim sa fie acordat ajutorul de stat pentru a ne putea mentine locurile de munca din cadrul CEH, dar si din judet. Fara sprijin, putem ajunge la o sincopa sociala prin care n-am trecut niciodata. E vorba de 6.600 de locuri de munca de la CEH si de alte 2.000 de la societatea de inchideri de mine. Suntem aici pentru pastrarea locurilor de munca si speram ca guvernantii se vor trezi in ultimul ceas pentru a ne sprijini in existenta complexului", a declarat presedintele Sindicatului Liber Independent de la Electrocentrale Deva, Ionel Ticula, citat de Agerpres.

La randul sau, presedintele Sindicatului Energeticienilor de la termocentrala Paroseni, Mihai Lorincz, a spus ca si unitatea de productie din Valea Jiului se confrunta cu probleme.

"Situatia de la Paroseni este foarte grava. Nu prea sunt bani de salarii, tichetele de masa nu s-au dat, nu se fac incasari, iar datoriile sunt foarte mari", a spus Lorincz.

La ]nceputul lunii mai, insolventa Complexului Energetic Hunedoara parea inevitabila. Mai nou, pe lista creditorilor care au deschis dosar de insolventa la Tribunalul Hunedoara s-a inscris si casa de avocatura Bostina si Asociatii. Noile cereri se adauga la alte trei dosare de insolventa inregistrate in acest an.

În lipsa oricarui plan de restructurare si eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achizitie de carbune din import pagubitoare, CE Hunedoara a ajuns, in doar trei ani, la pierderi de 1 miliard de lei si datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat, potrivit Hotnews.ro.

CEH Hunedoara opreşte concedierile pentru că nu are bani pentru salarii compensatorii

Un număr de 540 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), majoritatea personal TESA, ar trebui concediaţi, însă disponibilizările sunt amânate din lipsă de fonduri.

Fiecare dintre salariaţii aflaţi pe lista neagră ar trebui să beneficieze de la 3 până la 12 salarii brute lunare, pe companie. Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, luni, 4 mai:

"Nu sunt suficiente fonduri la nivel de CEH pentru a acoperi prevederile din contractul colectiv de muncă. Persoanele concediate beneficiază de trei până la 12 salarii brute lunare pe companie la nivelul din anul 2014, însă în acest moment CEH nu are fondurile necesare. Ar trebui ca aceste persoane să plece cât mai repede pentru a se elimina din cheltuieli. Poate când CEH va intra în posesia ajutorului de stat se va întâmpla şi acest lucru", a mai declarat Nica.

Fiecare din persoanele concediate beneficiază de sume cuprinse între 9.600 şi 38.400 de lei, potrivit contractului colectiv de muncă.

Potrivit liderului sindical, CEH se află într-un moment de impas, iar în 22 mai Sindicatul Muntele organizează la Petroşani un miting pentru a atrage atenţia asupra situaţiei.

"La miting vor participa mii de oameni, nu doar mineri sau energeticieni, ci şi pensionari sau membri ai familiilor care trăiesc din salariile încasate de la CEH", a mai spus Petre Nica.

Import de cărbune când minele din România sunt pline de huilă

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH).

De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. Ideea a fost sa fie preluata partea viabila din minerit si comasata cu partea de producere a energiei. Astfel, activele asa-zis viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Celelate, adica minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului.

Import de carbune cand minele din Romania sunt pline de huila. O decizie care ar putea fi o cauza a situatiei dezastruoasa de la CE Hunedoara ar putea fi cea legata de importurile de carbune, scrie Hotnews. La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului de atunci, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.

Practic, CE Hunedoara nu prelua carbunele din minele romanesti, in schimb importa, fapt care a starnit nemultumirea ortacilor care nu mai aveau de lucru. Si pentru iarna 2014-2015, CE Hunedoara a lansat procedura de achizitie din import a 150.000 tone de carbune. Problema este ca aceste importuri s-au facut in conditiile in care minele din Romania sunt pline de huila.

In plus, ar exista la Directia Nationala Anticoruptie o plangere legata de importurile realizate in anii trecuti. Directia Nationala Anticoruptie ar fi fost sesizata, in 2013, pe marginea importului de huila efectuat in 2012 de Termocentrala Mintia si mai apoi de Complexul Energetic Hunedoara. Exista banuiala ca aceste importuri nu au fost facute tocmai legal, carbunele din adus din Ucraina, via Ungaria, printr-o serie de intermediari.