MENIU

Un ziarist arestat pentru "ofensă adusă preşedintelui" a murit, în Algeria. Se cere o anchetă

Un jurnalist algerian, critic al puterii, condamnat în iulie la doi ani de detenție pentru 'ofensă adusă președintelui Republicii', a decedat duminică, au anunțat avocatul ziaristului și administrația penitenciară, transmite AFP.

'Confirm decesul jurnalistului Mohamed Tamalt la spitalul din Bab el Oued (Alger) după mai bine de trei luni de grevă a foamei, urmate de o comă de trei luni', a scris avocatul Amine Sidhoum, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al administrației penitenciare, jurnalistul, spitalizat din luna august, a murit în urma unei 'infecții pulmonare' descoperite de medici 'în urmă cu zece zile'.

Mohamed Tamalt, în vârstă de 42 de ani, intrase în greva foamei la 27 iunie, ziua arestării sale, conform organizației Human Rights Watch (HRW), scrie Agerpres.

Jurnalistul, care avea și cetățenie britanică, a fost condamnat pe 11 iulie la doi ani de închisoare, verdict confirmat pe 9 august de instanța de apel.

Conform HRW, acuzațiile se refereau la conținuturi 'difuzate pe pagina de Facebook, în special (...) o poezie cu versuri care îl insultau pe dl Bouteflika'.

Amnesty International a cerut duminică autorităților algeriene 'să deschidă o anchetă independentă, aprofundată și transparentă cu privire la circumstanțele morții' jurnalistului, iar organizația Reporteri fără frontiere s-a declarat 'șocată' de decesul lui Mohamed Tamalt.

HRW și Amnesty International ceruseră anterior eliberarea jurnalistului și anularea condamnării sale.