MENIU

Un spital militar de campanie, pentru pacienţii cu Ebola, va fi deschis lângă aeroportul Otopeni

Consilierul în Ministerul Sănătăţi, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că pacienţii care vor fi diagnosticaţi cu Ebola vor fi trataţi într-un spital militar de campanie, care va fi operaţional, de la sfârşitul lunii noiembrie, în apropierea aeroportului internaţional Henri Coandă şi care va dispune de echipament individual de protecţie şi decontaminare a personalului, informează Mediafax.

"Este vorba despre un spital militar în subordinea MApN, care, având caracter militar, este păzit. Nu este un spital pentru circuitul civil, nu tratează pacienţi cu boli obişnuite, este doar în rezervă, pentru tratarea unui astfel de caz. Este vorba despre un spital tip container, alimentat cu energie electrică, cu apă, au facilităţi pentru decontaminarea materialului infecţios şi pentu decontaminarea personalului care va lucra acolo. Extrem de important este şi echipamentul individual de protecţie care trebuie asigurat pentru personal", a spus Alexandru Rafila, la Conferinţa Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie 2014,

Potrivit consilierului Alexandru Rafila, ”dacă cineva vine dintr-o zonă afectată sau a fost în contact cu un astfel de pacient, intră în sistemul de monitorizare, un sistem care se actualizează permanent”.

"În momentul de faţă, întreaga activitate (legată de prevenirea şi gestionare cazurilor - n.r.) este coordonată de la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi de Ministerului Sănătăţii, printr-un secretar de stat. Este un proces în derulare permanentă. Dacă cineva vine dintr-o zonă afectată sau a fost în contact cu un astfel de pacient, intră în sistemul de monitorizare, un sistem care se actualizează permanent. Transportul acestor pacienţi se face prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care se ocupă de achiziţia echipamentelor dedicate acestui tip de transport. În fiecare judeţe există câte o ambulanţă desemnată pentru transportul unui caz suspect", a mai spus Rafila.

În ceea ce priveşte tratamentul eventualelor cazuri, consilierul din cadrul Ministerului Sănătății a explicat că la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" există deja o secţie dedicată izolării şi tratării acestor pacienţi, urmând să funcţioneze, una de acest tip, și la spitalul militar de campanie.

 

Mai multe pe Mediafax.