MENIU

Un oficial al EMA recomandă evitarea vaccinării cu serul anti-Covid AstraZeneca

Vaccin AstraZeneca. Foto: ProfiMedia

Vaccinul anti-Covid AstraZeneca nu ar trebui să le mai fie administrat persoanelor de peste 60 de ani. Recomandarea vine din partea lui Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), pe fondul temerilor legate de apariţia unor cazuri rare de tromboze.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a transmis oficial că serul de la AstraZeneca este sigur pentru toate grupele de vârstă.

Cu toate acestea, mai multe state membre au sistat vaccinarea cu acest ser pentru persoanele sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 şi 65 de ani, limitând utilizarea sa la populaţia mai în vârstă. Decizia a fost luată după apariția unor cazuri rare, dar grave, de cheaguri de sânge, în special la populaţia mai tânără.

Marco Cavaleri a subliniat, într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa, că poziția EMA este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă în contextul pandemiei.

”În contextul unei pandemii, poziţia noastră a fost şi este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a spus acesta.

Întrebat dacă autorităţile sanitare ar trebui totuși să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele de peste 60 de ani, ținând cont că sunt disponibile mai multe seruri, oficialul a răspuns: ”Da, multe ţări, precum Franţa şi Germania, se gândesc la asta în condiţiile unei mai mari disponibilităţi a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger.”

Pe măsură ce numărul cazurilor Covid-19 scade şi, ţinând cont că populaţia mai tânără este mai puţin expusă la riscuri, Cavaleri a mai spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor pe bază de ARN messenger, precum Moderna şi Pfizer/BioNTech.

Reacția vine după ce, vineri, guvernul italian a anunţat că va limita utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce un adolescent care a primit acest ser a murit după ce a dezvoltat de o formă rară de cheaguri de sânge, potrivit Agerpres.