MENIU

Un nou val de praf saharian peste România. Ce spun meteorologii

Meteorologii anunță un nou val de praf saharian peste România. Regiunile vestice și sud-vestice sunt vizate de ieri seară, iar specialiștii spun că acest praf saharian au un impact major asupra sănătății.

Praf saharian peste România

Specialiștii ANM anunță prezența unui nou val de praf saharian peste țara noastră în perioada ce urmează. Fenomenul meteorologic neobișnuit va avea loc în perioada 21-22 mai, când o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va avansa dinspre nordul Africii către sud-estul Europei, influențând și teritoriul românesc.

Experții ANM au declarat că noul val de praf saharian este mai intens decât celelalte și va afecta persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, ci și pe cele considerate sănătoase.

În perioada 21-22 mai, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei”, a transmis, marţi, ANM, într-un comunicat de presă.

Anunț pentru românii care suferă de astm sau alte afecțiuni pulmonare

Pentru persoanele sănătoase, cantitatea de praf saharian în aerul românesc nu prezintă o amenințare, însă pentru oamenii cu astm sau alte probleme pulmonare reprezintă o amenințare.

Medicii recomandă ca oamenii să evite expunerea prelungită la aerul în aer liber și să utilizeze măști de protecție atunci când sunt nevoiți să iasă din casă.

„Miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul şi sudul României. Ca urmare a ploilor prognozate în ţara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele menţionate mai sus”, a mai transmis ANM.