MENIU

Un nou protest în București după tragedia de la Institutul „Matei Balș”. Care sunt recomandările Jandarmeriei

Protest după incendiul de la „Matei Balș” Foto: Inquam Photos/George Călin

Un protest a avut loc, duminică seara, în centrul Capitalei. Mai mulți oameni au mers în Piața Universității și au cerut măsuri după incendiul de la Institutul „Matei Balș” de vineri, în urma căruia au murit 7 oameni. Jandarmeria Capitalei a transmis mai multe recomandări participanților pentru a respecta regulile COVID-19: purtarea măștii de protecție și a distanțării sociale, și a reamintit că, în timpul stării de alertă, orice întrunire publică trebuie să aibă cel mult 100 de participanți.

 

Protestatarii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au ajuns în Piața Universității la ora 17.30.

Ei cer demisiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a șefului Departamentului pentru Situați ide Urgență, Raed Arafat, dar și a primarului general Nicușor Dan, pe care ăi consideră vinovați de tragedia de la „Matei Balș”.

Manifestanții susțin că Nicușor Dan e răspunzător pentru lipsa căldurii din spitalele bucureștene. Ei spun că nu există căldură din cauza rețelei de termoficare.

Este al doilea protest după incendiul de vineri de la „Matei Balș”. Sâmbătă, mai mulți oameni au cerut demisia ministrului Sănătății și a șefului DSU în fața ministerelor Sănătății și de Interne, apoi au ajuns la „Matei Balș”, unde au aprins lumânări, candele și au depus coroane de flori în memoria celor care și-au pierdut viața, carbonizați, și ulterior, din cauza incendiului izbucnit în dimineața zilei de vineri în spitalul COVID.

Jandarmeria Capitalei face recomandări pentru cei care participă la protestul de duminică seara să respecte regulile impuse de restricțiile COVID-19, adică să poarte masca de protecție ș isă păstreze distanța socială. În plus, numărul la orice fel de întrunire publică trebuie să nu depășească 100 de membri, fiind încă stare de alertă coronavirus.

„Având în vedere că în mediul on-line au fost anunțate adunări publice de protest în Piața Universității și în zona Ministerului Sănătății, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele recomandări:

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a acestor manifestații, participanții trebuie să manifesteze pașnic și civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor și să se delimiteze de persoane care tulbură ordinea publică sau incită la violență și chiar să semnaleze jandarmilor prezența unor astfel de persoane.

Din rațiuni de sănătate publică, recomandăm participanților să păstreze distanța fizică față de celelalte persoane și să poarte în mod corespunzător masca de protecție. 

Reamintim faptul că, pe timpul stării de alertă, conform legii, numărul participanților la orice fel de întruniri în spații deschise trebuie să fie de maximum 100 de persoane.

Jandarmii vor fi prezenți pe durata acestor manifestații, pentru a asigura măsurile de ordine publică și siguranța participanților și a celorlalți cetățeni”, se transmite în comunicatul Jandarmeriei București.