MENIU

Un nou eșec al Guvernului. Nu a reușit să se împrumute de la populație

<p>Ministrul de Finanțe vrea ca noul Cod Fiscal să fie aprobat de FMI</p>

Ministerul de Finanțe consemnează un nou eșec, după o listă mai lungă de gafe, decizii controversate și reveniri asupra unor decizii anterioare.

Statul a încercat să se împrumute direct de la populaţie, după 10 ani în care a preferat să ia bani doar de la bănci.

În acest sens, Ministerul Finanţelor a lansat o emisiune de titluri de stat adresată persoanelor fizice în valoare totală de 100 milioane lei.

Mai multe bănci mari au intermediat timp de două săptămâni vânzarea de obligațiuni în valoare de 1.000 de lei fiecare, acestea urmând să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Termenul limită pentru subscrieri a expirat vineri, 19 iuni, la ora 13, moment la care se înregistrau cereri contând pentru 57% din volumul total scos la vânzare de Ministerul Finanţelor.

Din perspectiva gradului de subscriere, oferta este un eşec. Procesarea ordinelor continuă, dar nu mai pot apărea mari surprize, scrie Economica.net.

Aproape de ora 14, sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) arăta subscrieri pentru 27.240 de titluri de stat pe tranşa primară a ofertei "destinate exclusiv persoanelor fizice, emise de Ministerul Finanţelor Publice". Pe tranşa secundară, a investitorilor mari, erau cereri pentru 20.600 de titluri, ceea ce limita numărul total la puţin peste 57%.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta spunea că emisiunea de titluri de stat este un test şi o încercare de a stimula populaţia să economisească. 

"Am răspuns la o oră atât de timpurie invitației Bursei de Valori București pentru a încerca să facem publicitate pentru un instrument care nu a mai fost folosit în România. Înțeleg că în 2005 a fost o emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, dar nu prin Bursa de Valori. Deci, într-un fel, astăzi este o premieră absolută: titluri de stat care pot fi achiziționate de către persoanele fizice — un instrument pe care țările și economiile dezvoltate îl folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficiență. Noi nu l-am mai folosit până acum. Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să-i economisească își au un loc excelent în titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobândă care să țină cont de realitatea pieței și, într-un fel, un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii", a explicat prim-ministrul.

Ponta a adăugat că acest instrument nu este, poate, cel care aduce cele mai mari câștiguri imediate, dar, în acest moment, "având creștere economică, având creșterea veniturilor, avem și o creștere a dorinței de economisire a populației".