MENIU

Un nou eșec al guvernării Ponta: autostrada Comarnic-Brașov. Ce spunea premierul în 2013

Premierul nu va mai candida în 2016....

Eșec total al Guvernului în încercarea de a începe lucrările la autostrada Comarnic-Braşov, proiectul "de suflet" al premierului Victor Ponta. În urmă cu doi ani, Ponta a declarat că nu va ma candida pentru nicio funcție în 2016 dacă autostrada nu va fi gata până atunci. "Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova", spunea la acel moment premierul. 

Statul bifează un eşec total în încercarea de a începe lucrările la autostrada Comarnic-Braşov. Nu găseşte un constructor care să realizeze proiectul pe banii lui.

În aceste condiţii, intră în calcul varianta începerii construcţiei cu bani de la stat. Compania de Autostrăzi ar elaborat deja un raport prin care anulează construcţia prin concesiune a autostrăzii de pe Valea Prahovei.

Drumul de aproximativ 60 de kilometri ar fi trebuit construit de un consorţiu format din francezii de la Vinci, austriecii de la Strabag şi grecii de la Aktor. După un an şi jumătate de amânări, şefii de la Drumuri au luat în final o decizie în legătură cu autostrada Comarnic - Braşov, potrivit digi24.ro.

Potrivit unor surse, CNADNR a elaborat deja un raport prin care anulează construcţia prin concesiune a şoselei de mare viteză. Motivul: asocierea condusă de francezii de la Vinci nu a reuşit să convingă instituţiile financiare internaţionale, precum BEI şi BERD, să finanţeze proiectul. 1,8 miliarde de euro ar fi costat construcţia autostrăzii.

Dacă se adăugau şi costurile de finanţare şi cele de întreţinere pentru o perioadă de aproape 26 de ani, suma ar fi crescut la 8,4 miliarde de euro.

Ce spunea premierul Ponta în 2013: adio funcții în 2016 fără Comarnic - Brașov!

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2016 dacă până la acea dată autostrada Comarnic-Braşov nu va fi terminată.

"Pe 28 februarie, se anunţă precalificarea pentru - nu e Comarnic-Braşov, probabil că va fi Bucureşti-Braşov. Dacă nu e gata până în 2016 nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova", a spus Victor Ponta, la Realitatea TV.

Dan Șova, partenerul de afaceri și de cabinet al premierului, spunea și el că se va "muta cu cortul" pe şantierul Comarnic-Braşov. Şova promitea, în martie 2013, că autostrada va fi terminată în 2016, " chit că mă mut pe ea".

Premierul a reiterat în mai 2013 promisiunea potrivit căreia nu va mai candida la nicio funcţie dacă tronsonul de autostradă dintre Comarnic şi Braşov nu va fi terminat până în anul 2016.

În acest context, Ponta a făcut pariu că lucrările vor fi gata chiar mai repede:

''Normal că mi-o menţin şi întrebaţi-l pe Dan Şova de câte ori pe zi discut cu el despre această autostradă, aducându-i aminte că mi-am asumat o mare responsabilitate (...) Eu vreau să vă spun un lucru: cred că miza nu este până la urmă la ce mai candidez eu în 2016. Miza este de a demonstra că în România putem face 50 de kilometri de autostradă, într-adevăr în zona cea mai circulată din România, pentru că toată lumea vorbeşte despre autostrăzi şi nimeni nu a reuşit să le facă.

Dacă noi reuşim - şi aici Dan Şova are un rol esenţial şi presiunea din partea mea şi negocierile interminabile -, dacă reuşim acest lucru, cred că va fi bine pentru România, că, până la urmă, unde candidez sau nu mai candidez eu în 2016 e chiar secundar faţă de necesitatea de a avea infrastructură în România. Însă, toată lumea ne-a spus - şi întrebaţi-l şi pe Dan Şova - cum nu se pot face autostrăzi, or, eu şi cu el - acum, uite, suntem doi care vrem să demonstrăm că se pot face - şi e un pariu uriaş, extrem de uriaş", a declarat Ponta la Realitatea TV.

Victor Ponta a încercat să se ascundă în spatele DNA

În august 2014,premierul a încercat să își găsească un alibi în prealabil pentru nerealizarea proiectului de autostradă, invocând piedicile puse de președintele Băsescu care ar fi făcut sesizări la DNA pe marginea autostrăzii Comarnic-Brașov.

Oficiali ai DNA au precizat însă la scurt timp după aceea că nu a fost primită şi nici înregistrată vreo sesizare de la preşedintele României sau de la administraţia prezidenţială având ca obiect atribuirea sau nereguli privind lucrările la autostrada Comarnic-Braşov, aşa cum a susţinut premierul Victor Ponta.

"Pe rolul DNA nu a fost primită, nici înregistrată vreo sesizare de la preşedintele României sau de la administraţia prezidenţială având ca obiect atribuirea/nereguli privind lucrările la autostrada Comarnic-Braşov", este răspunsul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la o solicitare formulată de Mediafax.

Întrebaţi dacă la DNA s-a primit vreo sesizare privind autostrada Comarnic-Braşov de la o altă instituţie sau persoană, oficiali ai Direcţiei au spus că nu există înregistrată nicio astfel de reclamaţie.