MENIU

Un milion de români sunt infectaţi cu hepatită C

Un milion de români suferă de hepatită C, arată un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog. Cei mai afectaţi de hepatita C sunt consumatorii de droguri injectabile, 70% dintre românii care consumă astfel de droguri au şi acest virus hepatic.

Numărul românilor infestaţi cu hepatita C depăşeşte media europeană. Frecvenţa mare a bolii în rândul românilor se explică prin faptul că hepatita nu poate fi totdeauna recunoscută de la început, ea manifestându-se în stare latentă, cu prezenţa unor simptome minore, nespecifice.

În cazul a 80% dintre românii infectaţi, boala se cronicizează, iar un sfert din aceste cazuri cronice devin ciroze, după 10-15 ani, mai ales la bărbaţii care au peste 40 de ani. În 5% din cazuri, infecţia cronică a hepatitei de tip C degenerează în cancer de ficat.

În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, studiul Agenţiei Naţionale Antidrog arată că prezenţa virusului hepatic C este semnificativ mai mare în rândul femeilor, aproape 63% în comparaţie cu bărbaţii în proporţie de 45%. Virusul hepatic C are aceleaşi modalităţi de transmitere ca şi virusul HIV-SIDA, prin seringi sau ace infecatate, sex neprotejat sau transfuzii de sânge.

Virusul hepatitei C reprezintă o cauză principală a bolii cronice a ficatului, infecţia cronică afectând în prezent aproximativ 200 milioane de persoane din întreaga lume.

Studiul Agenţiei Naţionale Antidrog a fost făcut pe un eşantion de 400 de persoane, internate în şase centre de tratre a bolilor infecţioase din Capitală în perioada 2006-2007.
Mai multe articole despre:
români virus hepatită hepatita C